Franța și China, înfuriate de ultima mișcare a SUA: ”O lovitură pe la spate”
Autor: Antonio Grigore | 16 sep, 17:27
Statele Unite, Australia şi Regatul Unit au anunțat un vast parteneriat de securitate în zona indo-pacifică, incluzând livrarea de submarine cu propulsie nucleară la Canberra.

Acordul celor trei state, numit și Pactul AUKUS, reprezintă o primă lovitură dată parteneriatului transatlantic, abia revigorat după reorientarea politicii administrației americane.

"Prima iniţiativă majoră a (acestui nou pact numit) +AUKUS+ va fi livrarea unei flote de submarine cu propulsie nucleară Australiei", a spus premierul australian, Scott Morrison, care a apărut în videoconferinţă, ca şi premierul britanic, Boris Johnson, la un eveniment prezidat de preşedintele american, Joe Biden, la Casa Albă.

Franţa, care vede un contract de câteva zeci de miliarde de euro scăpând industriei sale navale, a criticat imediat o "decizie regretabilă".

Florence Parly, ministrul apărării, a declarat că denunţarea contractului cu Franţa este "gravă" şi reprezintă "o veste foarte proastă în ce priveşte respectarea cuvântului dat". "În materie de geopolitică şi politică internaţională, este grav", a subliniat Parly.

G Ad:

"Este realmente o lovitură pe la spate", a reacţionat la rândul său şeful diplomaţiei franceze Jean Yves Le Drian, potrivit France Info.

Nici oficialii Uniunii Europene nu par a fi de acord cu ”trilaterala” AUKUS, purtătorul de cuvânt al diplomației europene declarând că ”Uniunea Europeană nu a fost informată despre acest proiect şi suntem în contacte pentru a înţelege această alianţă”.

La rândul său, Beijingul a acuzat joi SUA, Regatul Unit şi Australia că "subminează stabilitatea şi pacea regionale"

Zhao Lijian a mai insistat că formarea de "camarile exclusive contravine timpurilor" în care trăim şi "aspiraţiilor ţărilor din regiune". El a avertizat totodată că Australia trebuie "să-şi îndeplinească angajamentele" de neproliferare nucleară. "Dacă Australia, în calitate de ţară semnatară a Tratatului de Neproliferare Nucleară şi a Tratatului Pacificului de Sud ca Zonă Liberă de Arme Nucleare, importă acest tip de tehnologie pentru submarine nucleare, vecinii săi şi comunitatea internaţională vor avea motive să pună sub semnul întrebării sinceritatea ei cu privire la respectarea acestor tratate", a menționat purtătorul de cuvânt al MAE chinez.

"China va acorda o atenţie sporită dezvoltării acordului AUKUS", a subliniat Zhao, care a avertizat totodată că pactul ar putea duce la "intensificarea cursei înarmărilor".

Zhao a dat totodată asigurări că nu este la curent cu oferta premierului australian Scott Morrison de a dialoga cu preşedintele chinez Xi Jinping pe tema noului pact de apărare între Canberra, Washington şi Londra, care vizează în primul rând să facă faţă ambiţiilor Beijingului în regiunea Indo-Pacificului, notează agenția de știri EFE, citată de Agerpres.

Locomotiva diesel, aproape de muzeu. Trenurile cu hidrogen au fost testate cu succes și în Franța

 

Ştiri Recomandate

Lovitură după lovitură. ROBOR, imposibil de stăvilit

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

ONU avertizează! Foametea lovește această țară

Mai mult de jumătate din populația Afganistanului este...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro