Franța și Republica Moldova stabilesc un acord de cooperare economică și de securitate
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rachete
Rachete
Șefii de stat al celor două țări vor elabora discuții în vederea sprijinului Moldovei pe măsură ce amenințările ruseșt sunt în creștere.

Republica Moldova și Franța vor semna joi un acord de cooperare în domeniul apărării, ca parte a eforturilor Occidentului de a consolida capacitățile acestei țări, în contextul presiunilor tot mai mari ale Rusiei de a destabiliza Moldova.

Moldova, care se învecinează cu Ucraina la vest, are un buget de apărare mic și se confruntă cu relații tensionate prelungite cu Moscova, care s-au înrăutățit pe măsură ce Chișinăul sprijină Ucraina în războiul împotriva Rusiei.

Totodată, acest sprijin va fi esențial având în vedere Rusia are trupe în Transnistria, statul separatist care și-a menținut autonomia timp de trei decenii cu sprijinul Kremlinului.

Președinția franceză a declarat miercuri că acordurile de apărare și cooperare economică vor fi semnate atunci când președintele Emmanuel Macron se va întâlni cu omologul său moldovean Maia Sandu la Paris.

El va sublinia "sprijinul său pentru independența, suveranitatea și securitatea Republicii Moldova, în contextul invaziei rusești în Ucraina", a precizat acesta.

Cele două țări au ajuns la un acord inițial în septembrie, care acoperă instruirea personalului militar, dialogul regulat în domeniul apărării și schimbul de informații.

Conform aceleiași înțelegeri, Parisul va sprijini eforturile Chișinăului de a vedea cum să-și dezvolte capacitățile militare, inclusiv posibila achiziție de capacități de apărare antiaeriană similare sistemului antiaerian Mistral al Franței.

La momentul respectiv, Moldova a anunțat că a cumpărat radarul GM200 fabricat de Thales, care îi permite să îmbunătățească supravegherea aeriană pentru a detecta și urmări ținte care se deplasează de la altitudini joase la altitudini foarte mari.

Ministrul francez al apărării a declarat că Franța va efectua un audit al mijloacelor de apărare aeriană ale Republicii Moldova pentru a contribui la consolidarea securității cerului moldovenesc.

În paralel cu vizita lui Sandu, statele occidentale vor discuta despre creșterea sprijinului pentru Ucraina, dar și pentru Moldova.

Presiunile cresc având în vedere că Transnistria a cerut Rusiei în februarie să ajute economia să reziste la "presiunea" moldovenească, în cadrul unei reuniuni a sute de oficiali, considerată de guvernul proeuropean de la Chișinău drept un eveniment de propagandă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...


pixel