Franța și SUA vor suspendarea finanțărilor pentru centralele pe cărbune
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Poluare
Poluare
Franța, cu susținerea Statelor Unite, intenționează să ceară oprirea finanțării private pentru centralele electrice pe bază de cărbune.

Planul va fi anunțat la summitul COP28 de la Dubai, care se desfășoară între 30 noiembrie și 12 decembrie. India și China se opun oricărei încercări de acest fel, având în vedere necesitatea lor masivă de energie, scrie Reuters.

Ministrul de stat francez pentru dezvoltare, Chrysoula Zacharopoulou, a informat guvernul indian despre planul numit "Noua politică de excludere a cărbunelui", vizând instituțiile financiare private și companiile de asigurări, au declarat doi oficiali indieni.

O sursă avizată cu acest planul, a declarat pentru Reuters că scopul este de a opri treptat finanțarea privată pentru energia pe bază de cărbune și că este o prioritate de top pentru președintele francez Emmanuel Macron în timpul COP28, considerată o oportunitate crucială de a accelera acțiunile de limitare a încălzirii globale.

 

Cum se va elimina treptat această sursă de energie

 

Propunerea prevede ca Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) să stabilească standarde de excludere a cărbunelui pentru firmele financiare private a căror finanțare ar putea fi urmărită de autoritățile de reglementare, agențiile de rating și organizațiile neguvernamentale, conform acelorași surse.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Canada, printre altele, au căutat un plan pentru a accelera eliminarea treptată a cărbunelui, resursă pe care o consideră "amenințarea numărul unu" la adresa obiectivelor climatice.

Oficialii acestor țări sunt îngrijorați de faptul că finanțarea internațională privată continuă să susțină creșteri mari ale capacității de producție de cărbune în țările în curs de dezvoltare, potrivit planului împărtășit de Franța cu India.

 

India și China, cărbunele domină piața energetică

 

Aproximativ 490 gigawați de noi capacități pe cărbune, aproximativ echivalentul unei cincimi din capacitatea globală existentă, sunt planificate sau în construcție, în principal în India și China, au declarat oficialii.

Rick Duke, adjunctul trimisului special al SUA pentru schimbări climatice, nu a comentat direct propunerea, dar a remarcat extinderea centralelor pe cărbune.

Țările membre au păreri împărțite în ceea ce privește tehnologiile de reducere a emisiilor care nu au evoluat încă la scară comercială pentru a fi utilizate în țările în curs de dezvoltare, a declarat unul dintre oficialii indieni.

Aproximativ 73% din energia electrică consumată în India este produsă cu ajutorul cărbunelui, chiar dacă țara și-a mărit capacitatea de energie provenită din resurse curate până la 44% din capacitatea totală instalată de generare a energiei electrice.

Țara intenționează să reziste presiunilor de a stabili un termen limită pentru eliminarea sau reducerea treptată a combustibililor fosili la COP28, deoarece cărbunele va fi principala sa sursă de energie pentru încă câteva decenii, și ar putea cere membrilor să se concentreze pe reducerea emisiilor din alte surse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Scădere istorică a prețului boabelor de cacao

Iar ceea ce a pus capăt ascensiunii la fel de istorice...

Mircea Coșea: BNR a ajuns un alergător singur de cursă lungă

Banca Națională a României a transmis luni, 13 aprilie,...

Şeful Fed anunţă că va mai dura până la scăderea dobânzilor

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale a SUA, a...

Grup de influenceri, proces împotriva interzicerii TikTok

Un grup de influenceri TikTok au intentat un proces la o...

Cuprul, tot mai căutat şi mai scump

Cotația “futures” a cuprului a crescut cu aproape 23%...

Ce s-a decis în şedinţa de Guvern de marţi. Află detalii

Actele normative adoptate în cadrul ședinței Guvernului...

Cu cât s-a scumpit manopera în service-urile auto

S-a scumpit serios manopera pentru reparaţiile auto.

China se opune ferm noilor taxe vamale impuse de SUA

China și-a arătat opoziția față de majorarea tarifelor...

Prețul argintului, în creștere: Cauze și implicații

Prețul argintului a înregistrat o creștere semnificativă...

INS vine cu o veste bună privind rata inflației

Cele mai recente cifre publicate de INS privind rata...

Biden scoate artileria grea împotriva importurilor din China

Administrația Biden a anunțat o serie de măsuri pentru a...

Belgienii se înghesuie să-și vândă aurul. Explicații

Sunt date anunțate de magazinul de vânzări online...


pixel