Utilizarea glifosat-ului, dezvoltat de compania Bayer, a generat o dezbatere aprigă la nivel mondial după ce în 2015 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a concluzionat că produsele care conţin glifosat este posibil să provoace cancer.
Franţa va acorda un credit fiscal temporar de 2.500 de euro fermierilor care declară în 2021 sau 2022 că au încetat să mai utilizeze glifosat în sectoarele care vor fi cele mai afectate de încetarea utilizării acestui erbicid, precum viţa de vie, livezile şi culturile de cereale, a precizat Ministerul francez al Agriculturii. De asemenea, autorităţile de la Paris au decis să majoreze până la 215 milioane de euro finanţarea de care ar urma să beneficieze fermierii francezi care îşi vor schimba echipamentele agricole.
"Provocarea constă în punerea la punct a mecanismelor care să compenseze fermierii pentru costurile suportate ca urmare a eliminării glifosatului pentru că astăzi un fermier care investeşte pentru eliminarea glifosatului nu beneficiază de pe urma creării de valoare imediată", a precizat Ministerul francez al Agriculturii.
Bayer are cele mai grave probleme din istoria sa de 156 de ani
Potrivit estimărilor Ministerului francez al Agriculturii, încetarea utilizării erbicidului glifosat pentru un cultivator de cereale conduce la o diminuare a profitului operaţional de până la 16%, ceea ce înseamnă costuri suplimentare de până la 80 de euro pe hectar sau 7.000 de euro pentru o fermă medie de 87 de hectare.
Săptămâna trecută, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat că nu şi-a schimbat obiectivul de a opri utilizarea glifosatului, dar a recunoscut că nu a putut face acest lucru în decurs de trei ani, aşa cum a promis în 2017, un insucces pe care l-a catalogat drept un eşec colectiv.
Licenţa de utilizare a glifosatului în Uniunea Europeană este valabilă până la 15 decembrie 2022, iar soarta acesteia este dezbătută în multe ţări. Pentru moment, Luxemburgul este prima ţară din Uniunea Europeană care va interzice glifosatul pe teritoriul său, începând de la sfârşitul anului 2020.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
BCE spune că Europa are nevoie...
Furt de obiecte din tezaurul...
Trump și criptomonedele: Un...
Creştere a numărului de...
CIA a evaluat că pandemia de...
ANPIS - Agenţia Naţională...
Coiful de aur de la...
Grupaj de ştiri.
Aeronavele suplimentare vor...
Randamentele obligațiunilor...
Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...
Pizza de 100 de lire: Un...
Deficitul bugetar al României...
Selecție de știri pentru această dimineață.
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...