Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
"Este necesar să acţionăm pentru a proteja consumatorii de o creştere de preţuri care va fi una durabilă", a subliniat Bruno Le Maire înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din Uniunea Europeană, care va avea loc luni şi marţi.
Franţa a propus trei măsuri, printre care crearea unui mecanism de "stabilizare automată" a preţurilor la electricitate, care "permite transferul câştigurilor pe care le poate înregistra un producător, atunci când preţul la energie este ridicat, către furnizor, care la rândul său le transferă pe seama consumatorului, fie el persoană fizică sau companie".
De asemenea, Bruno Le Maire a pledat pentru introducerea unor contracte pe termen lung pentru companii şi obligaţia de a oferi consumatorilor o ofertă cu preţ stabil. "Niciun cetăţean european nu poate accepta ca factura sa la energie să varieze cu 20, 30 sau 35%. Este pur şi simplu insuportabil", a adăugat oficialul francez la sosirea sa la reuniunea de la Bruxelles.
Bruno Le Maire a precizat că propunerile sale sunt susţinute de Spania, Grecia şi Cehia.
Oficial Engie: Cu aceste preţuri consumatorii vor avea probleme cu plata facturilor
Cu toate acestea, majoritatea ţărilor membre sunt în continuare reticente. "Nu cred că aceasta va rezolva problema imediată pe care o avem", a apreciat luni ministrul de Finanţe din Ţările de Jos, Wopke Hoekstra, care a apreciat drept "mai rapide şi mai eficiente" măsurile de sprijinire a gospodăriilor adoptate deja de mai multe state, inclusiv de Franţa.
Săptămâna trecută, cu prilejul unui summit european extraordinar dedicat energiei, ideea Franţei privind o reformă a pieţei de electricitate a fost primită cu răceală de miniştrii europeni ai Energiei. Un grup de 11 ţări (Germania, Austria, Luxemburg, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia, Ţările de Jos, Belgia şi Suedia) s-au pronunţat împotriva oricărei reforme, apreciind că criza actuală depinde de factori mondiali conjuncturali.
La rândul său, Comisia Europeană consideră "eficient" sistemul actual de "tarifare marginală", în cadrul căruia preţul ultimei unităţi de producţie de electricitate care porneşte în Europa (deseori o termocentrală pe gaze naturale) fixează preţul pe piaţă, apreciind că aceasta încurajează dezvoltarea de energii regenerabile, cu un cost de producţie redus.
Chiar dacă Franţa nu poate modifica modul de funcţionare a pieţei angro, ea ar dori să modifice piaţa de retail pentru persoane fizice şi companii, inclusiv din motive de mediu, a spus Bruno Le Maire. Pentru a accelera electrificarea, decarbonarea economiei şi tranziţia ecologică, trebuie decuplat preţul electricităţii de preţul energiilor fosile, a adăugat ministrul francez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...