'Activităţile Meta (compania-mamă a Facebook şi Instagram) sunt îndreptate împotriva Rusiei şi a forţelor sale armate. Cerem interzicerea sa şi obligaţia de a aplica această măsură imediat', a declarat la audiere un purtător de cuvânt al FSB, Igor Kovalevski, citat de agenţia Interfax. Un procuror a cerut la rândul lui interzicerea Meta, 'din cauza unor semne evidente de activitate extremistă'. El a cerut totuşi exceptarea de la interdicţie a aplicaţiei de mesagerie WhatsApp, care aparţine de asemenea Meta.
La 11 martie, parchetul rus ceruse clasarea Meta ca organizaţie 'extremistă', măsură ce ar deschide calea pentru interzicerea tuturor activităţilor acesteia în Rusia. Cererea urmează după decizia Meta de a permite mesajele violente contra armatei şi a liderilor ruşi, în legătură cu agresiunea militară a Moscovei în Ucraina, transmite Agerpres.
Potrivit agenţiei TASS, un reprezentant al companiei a declarat luni la tribunal că Meta şi-a modificat între timp regulamentul pentru a interzice 'rusofobia şi apelurile la violenţă'.
Instagram şi Facebook, la fel ca Twitter, au fost deja blocate în Rusia, unde sunt practic inaccesibile fără utilizarea unei reţele virtuale private (VPN).
De asemenea, site-urile a zeci de media ruse şi străine, printre care al BBC, au fost blocate.
Săptămâna trecută, serviciul de reglementare a telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, a acuzat gigantul american Google şi serviciul său video YouTube de activităţi 'teroriste', prima etapă spre o posibilă blocare a lor.
Ministerul ucrainean al Apărării îi îndeamnă pe cetățenii ucraineni să folosească un serviciu special, de tip „chatbot”, care generează un cod QR, prin care să semnaleze armatei informații despre locurile unde au observat trupe ruse.
„Împreună vom învinge: transferați informațiile despre deplasările de trupe inamice prin intemediul chatbot-ului oficial! Încercăm să ajutăm cât mai mulți ucraineni să învețe cum să folosească acest chatbot și să știe cum să contribuie cu informații despre prezența trupelor ruse. Scanează codul QR și adaugă-l în conversație”, se arată într-o postare publicată pe Facebook de Statul Major al armatei ucrainene.
Militarii ucraineni precizează că fiecare mesaj postat în aplicație este mai întâi verificat de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și transferat ulterior forțelor armate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...