Pierderea de 629 miliarde de ruble, adică 6,9 miliarde de dolari, în 2023 subliniază modul în care invazia președintelui rus a Ucrainei a devastat monopolul de stat al gazelor naturale, ducând la prăbușirea vânzărilor către Europa, principala sa sursă de venit.
Veniturile Gazprom au scăzut cu aproape 30% de la an la an, până la 8,5 mld. rbs, vânzările de gaze scăzând de la 6,5 mld. rbs în 2022 la 3,1 mld. rbs.
Acțiunile companiei listate la Moscova au scăzut cu peste 4,4 la sută în urma acestei știri. Majoritatea analiștilor ruși se așteptau ca aceasta să obțină un profit mic.
Analiștii au declarat că pierderile au arătat cum Gazprom, cândva un "campion național" bogat care și-a folosit poziția de forță asupra aprovizionării cu energie a Europei ca armă geopolitică, nu a reușit să se adapteze la pierderea pieței UE.
Veniturile Gazprom din vânzările de gaze în afara Rusiei au scăzut de la 7,3 mld. rbs în 2022 la 2,9 mld. rbs anul trecut, o scădere despre care analiștii au spus că a fost determinată în principal de pierderea vânzărilor sale europene.
Între timp, țările europene au avut un succes mai mare decât se așteptau în găsirea unor surse alternative de gaz: Ponderea Rusiei în importurile de gaze ale Europei a scăzut de la 40% în 2021, ultimul an complet înainte de invazie, la 8% în 2023, potrivit datelor UE.
Rezultatele au arătat că ceea ce a fost cândva afacerea principală a Gazprom - vânzarea de gaze către Europa - a devenit o piatră de moară generatoare de pierderi, compensată doar parțial de profiturile din vânzările sale de petrol, au declarat analiștii.
Profitul din petrol, condensat de gaz și produse petroliere a crescut la 4,1 mld. rbs, cu 4,3% mai mult decât în anul precedent, arătând modul în care exportatorii ruși au reușit să navigheze cu succes printre încercările occidentale de a limita veniturile Kremlinului din vânzările de energie.
Dar aceste eforturi nu au fost suficiente pentru a împiedica Gazprom să înregistreze pierderi.
"Pierderea veniturilor din Europa este o problemă de nerezolvat fără a se întoarce în Europa", a declarat Craig Kennedy, un cercetător afiliat la Harvard și fost vicepreședinte la Bank of America.
Pierderile au arătat cum războiul a făcut ca acest model de dinainte de război să devină nesustenabil, a mai adăugat Kennedy.
Kremlinul a încercat să evite liberalizarea prețurilor interne la gaze, forțând Gazprom să se împrumute pentru a-și acoperi pierderile tot mai mari: ”Răspunsul statului la aceste probleme este doar, hai să ne împrumutăm mai mult", a mai adăugat Craig Kennedy.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...