FT: Fodurile speculative umflă prețul barilului de petrol
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Petroliști
Petroliști
Fondurile speculative își măresc investițiile pe piața petrolului, anticipând că prețurile vor depăși în curând 100 de dolari pe baril. Acest lucru a dat un nou impuls creșterii declanșate inițial de reducerile de producție și de export din partea Arabiei Saudite și a Rusiei.

Recenta prelungire până în decembrie a reducerii de 1 milion de barili de petrol pe zi a Arabiei Saudite, împreună cu reduceri suplimentare în cadrul obiectivului OPEC+, a fost completată de decizia Moscovei de a limita exporturile. Ca urmare, petrolul Brent, referința internațională a țițeiului, a ajuns săptămâna aceasta la 95 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel înregistrat în acest an.

Datele de la burse și de la autoritățile de reglementare indică faptul că poziționarea fondurilor speculative a amplificat creșterea de aproape 30% a prețurilor începând din iunie, intensificându-se activitatea de cumpărare în ultimele două săptămâni atât pentru petrolul Brent, cât și pentru petrolul american la termen.

Cele mai recente cifre arată că poziția netă a fondurilor speculative pe Brent și West Texas Intermediate (WTI) a sărit la un maxim al ultimelor 18 luni de 527.000 de contracte în cele două săptămâni care au precedat 12 septembrie. Această creștere, echivalentă cu peste 500 de milioane de barili sau aproximativ cinci zile de cerere globală, este o măsură larg observată a activității jucătorilor speculativi.

Analiștii indică anunțul Arabiei Saudite de la începutul lunii septembrie, conform căruia va menține restricțiile voluntare de producție pentru o perioadă mai lungă, ca fiind declanșatorul unui nou interes al fondurilor speculative pentru petrol. Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank, a explicat că acest anunț i-a făcut pe toți să realizeze că piața este pregătită să continue să crească pe termen scurt.

Cu toate acestea, creșterea prețului petrolului ar putea complica strategiile de ieșire ale băncilor centrale și ar putea împiedica cererea globală de petrol. Investitorii, la fel ca ministrul Energiei din Arabia Saudită, sunt prudenți în legătură cu semnele de stres macroeconomic din China și cu potențialul de stagflație în Europa.

În timp ce unii investitori folosesc piața opțiunilor pentru a se proteja împotriva depășirii prețurilor de 100 de dolari pe baril până la sfârșitul anului, alții consideră că actuala forță a pieței este determinată în principal de limitarea ofertei OPEC+, mai degrabă decât de o cerere deosebit de puternică. Doug King, director de investiții la RCMA Asset Management, se așteaptă ca, în cazul în care prețurile vor depăși 100 de dolari pe baril, mai multe barili vor fi lansate pe piață.

În general, marșul spre 100 de dolari pe baril pare implacabil, dar durata de menținere a prețurilor la acest nivel rămâne incertă. Piața puternic impulsionată de momentum, împreună cu fenomenul de backwardation*, în care prețurile la vedere depășesc prețurile viitoare, are deja un impact asupra piețelor bursiere mai largi și asupra industriilor, cum ar fi companiile aeriene, care sunt foarte sensibile la prețurile combustibililor.

La ora trsnmiterii acestei știri, prețul barilului era de 91.52 USD.

____________________________

*O situație în care prețul la vedere sau în numerar al unui produs de bază este mai mare decât prețul la termen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel