Recenta prelungire până în decembrie a reducerii de 1 milion de barili de petrol pe zi a Arabiei Saudite, împreună cu reduceri suplimentare în cadrul obiectivului OPEC+, a fost completată de decizia Moscovei de a limita exporturile. Ca urmare, petrolul Brent, referința internațională a țițeiului, a ajuns săptămâna aceasta la 95 de dolari pe baril, cel mai ridicat nivel înregistrat în acest an.
Datele de la burse și de la autoritățile de reglementare indică faptul că poziționarea fondurilor speculative a amplificat creșterea de aproape 30% a prețurilor începând din iunie, intensificându-se activitatea de cumpărare în ultimele două săptămâni atât pentru petrolul Brent, cât și pentru petrolul american la termen.
Cele mai recente cifre arată că poziția netă a fondurilor speculative pe Brent și West Texas Intermediate (WTI) a sărit la un maxim al ultimelor 18 luni de 527.000 de contracte în cele două săptămâni care au precedat 12 septembrie. Această creștere, echivalentă cu peste 500 de milioane de barili sau aproximativ cinci zile de cerere globală, este o măsură larg observată a activității jucătorilor speculativi.
Analiștii indică anunțul Arabiei Saudite de la începutul lunii septembrie, conform căruia va menține restricțiile voluntare de producție pentru o perioadă mai lungă, ca fiind declanșatorul unui nou interes al fondurilor speculative pentru petrol. Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank, a explicat că acest anunț i-a făcut pe toți să realizeze că piața este pregătită să continue să crească pe termen scurt.
Cu toate acestea, creșterea prețului petrolului ar putea complica strategiile de ieșire ale băncilor centrale și ar putea împiedica cererea globală de petrol. Investitorii, la fel ca ministrul Energiei din Arabia Saudită, sunt prudenți în legătură cu semnele de stres macroeconomic din China și cu potențialul de stagflație în Europa.
În timp ce unii investitori folosesc piața opțiunilor pentru a se proteja împotriva depășirii prețurilor de 100 de dolari pe baril până la sfârșitul anului, alții consideră că actuala forță a pieței este determinată în principal de limitarea ofertei OPEC+, mai degrabă decât de o cerere deosebit de puternică. Doug King, director de investiții la RCMA Asset Management, se așteaptă ca, în cazul în care prețurile vor depăși 100 de dolari pe baril, mai multe barili vor fi lansate pe piață.
În general, marșul spre 100 de dolari pe baril pare implacabil, dar durata de menținere a prețurilor la acest nivel rămâne incertă. Piața puternic impulsionată de momentum, împreună cu fenomenul de backwardation*, în care prețurile la vedere depășesc prețurile viitoare, are deja un impact asupra piețelor bursiere mai largi și asupra industriilor, cum ar fi companiile aeriene, care sunt foarte sensibile la prețurile combustibililor.
La ora trsnmiterii acestei știri, prețul barilului era de 91.52 USD.
____________________________
*O situație în care prețul la vedere sau în numerar al unui produs de bază este mai mare decât prețul la termen.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...