FT: Rheinmetall a primit o comandă mamut de la armata Germaniei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Tanc Leopard 2
Tanc Leopard 2
Compania de armament  Rheinmetall a reușit să obțină un contract mamut cu guvernul Germaniei.

Rheinmetall a primit o uriașă comandă de la Bundeswehr (armata Germaniei) de producere a muniție pentru tancuri în valoare de până la 4 miliarde de euro, în timp ce Germania se străduiește să își modernizeze capacitățile de apărare și să aprovizioneze Ucraina cu echipamente militare, notează Financial Times.

Cel mai mare contractor de apărare din Germania a declarat joi că un acord existent pentru muniție, inclusiv pentru tipul tras de tunul principal al tancului Leopard 2, a fost extins "pentru a acoperi lacunele care au apărut în stocurile [armatei germane]".

Acest contract este cel mai recent acord de amploare încheiat de Rheinmetall de când invazia Rusiei în Ucraina a declanșat o creștere a cheltuielilor militare.

Acțiunile Rheinmetall au crescut cu peste 150% în ultimele 18 luni, ceea ce a făcut ca Rheinmetall să fie una dintre cele mai valoroase companii germane.

Compania de armament Rheinmetall, în plin avânt după o evoluție modestă în ultimii 10 ani

Grupul german de apărare, care și-a publicat ieri rezultatele anuale, va fi fost perceput de investitori în moduri radical diferite la fiecare sfârșit al ultimului deceniu.

În 2012, în plină criză a monedei euro, Rheinmetall avea un portofoliu de comenzi de 5 miliarde de euro și un preț al acțiunilor de aproximativ 30 de euro.

În ultimul deceniu, compania înregistrase doar o creștere modestă; între activitățile sale din domeniul apărării și cel al automobilelor, nu era clar unde își va concentra dezvoltarea; și se presupunea că bugetele militare vor continua să scadă din cauza crizei bugetare.  

Zece ani mai târziu, euro a supraviețuit, grupul și-a clarificat strategia, Rusia a atacat Ucraina și totul s-a schimbat, deoarece Rheinmetall este acum evaluată la x1,5 din cifra sa de afaceri și x17 din profit.

Carnetul de comenzi al companiei a explodat la propriu în urma anunțurilor de reînarmare ale Germaniei și ale partenerilor săi strategici din NATO, crescând de șase ori între 2012 și 2022, de la 5 miliarde de euro la 30 de miliarde de euro.  

Creșterea este evidentă și în divizia de vehicule de luptă - vânzări în creștere cu 21%, profit operațional cu 48% - și în divizia de muniții, specializată în obuze de calibru mic și mare - vânzări în creștere cu 19%, profit operațional cu 40%. 

Celelalte divizii au înregistrat creșteri mai modeste și marje în linie cu mediile lor istorice. La nivel consolidat, Rheinmetall a înregistrat vânzări record și o marjă operațională de 11,3%, mai mare decât Thales și similară cu Lockheed-Martin cu o precizie de o zecimală. 

Pentru anul 2023, conducerea se așteaptă la o creștere a vânzărilor între 15% și 20% și la o marjă operațională de aproximativ 12%. Profitul pe acțiune ar urma să ajungă la 14 euro în acest an, de aproximativ patru ori mai mare decât media anuală din ultimul deceniu. 

Prețul acțiunilor reflectă, bineînțeles, această evoluție, întrucât s-a cvadruplat și el. După două cicluri mai mult sau mai puțin stagnante - o perioadă dezamăgitoare din 2002 până în 2012, fără creștere, și o perioadă inegală din 2012 până în 2022, care a fost dedicată în mare parte restructurării - s-a deschis o nouă paradigmă pentru Rheinmetall. 

La 247 de euro, prețul acțiunii reprezintă un multiplu de x17 la profiturile preconizate în 2023 și de x14 profitul preconizat în 2024. Rămâne de văzut dacă "noua normalitate" din 2022 are ceva de invidiat față de cea proiectată de investitori cu zece ani în urmă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel