Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Activitatea globală de fuziuni şi achiziţii (M&A) a coborât în primele trei luni ale acestui an la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, în condiţiile în care majorarea dobânzilor, inflaţia ridicată şi îngrijorările cu privire la recesiune au redus apetitul companiilor pentru noi tranzacţii, transmite Reuters.
La jumătate
Datele furnizate de firma Dealogic arată că volumul fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut cu 48% în primul trimestru din acest an, până la 575,1 miliarde de dolari, comparativ cu 1.100 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut.
O criză bancară începută în SUA în această lună, cu prăbuşirea Silicon Valley Bank, s-a răspândit în Europa, unde Guvernul elveţian a fost nevoit să orchestreze o preluare a Credit Suisse Group AG de către UBS Group AG, ceea ce a perturbat pieţele şi a oprit multe fuziuni şi achiziţii, susţin bancherii de investiţii şi avocaţii.
"Primul trimestru a fost caracterizat de nivele extraordinare de volatilitate şi incertitudine, cu mult peste ceea ce era preconizat. Şi asta a avut drept impact amânarea unor anunţuri", spune Anu Aiyengar, director global pentru M&A la banca americană JPMorgan Chase & Co.
SUA, cele mai afectate
Pe regiuni, volumul fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut cu 44%, până la 282,7 miliarde de dolari în SUA, şi cu 70%, până la 81,87 miliarde de dolari, în Europa. În Asia-Pacific, volumul fuziunilor şi achiziţiilor a scăzut cu 29%, până la 176,1 miliarde de dolari.
Numărul total de tranzacţii cu o valoare de peste 10 miliarde de dolari a scăzut semnificativ faţă de primul trimestru al anului trecut, pe măsură ce apetitul pentru alianţe strategice s-a evaporat în contextul unui mediu antitrust mai strict şi al incertitudinii macroeconomice.
Cele mai mari tranzacții
Printre marile tranzacţii încheiate în primele trei luni ale acestui an se numără preluarea producătorului de medicamente Seagen de către Pfizer pentru 43 de miliarde de dolari, preluarea producătorului de software Qualtrics International Inc de către un consorţiu de fonduri de investiţii pentru 12,5 miliarde de dolari precum şi preluarea furnizorului de servicii de îngrijire Oak Street Health Inc. pentru 10,6 miliarde de dolari.
"Cumpărătorii bine capitalizaţi sunt capabili să împrumute bani şi să facă tranzacţii. Nu întrevăd o îngheţare în perioada următoare", spune Adam Emmerich, partener la firma Wachtell, Lipton, Rosen & Katz.
Acest optimism este împărtăşit şi de Kevin Brunner, director global pentru M&A la Bank of America, care menţionează faptul că o serie de mari companii profită de evaluările scăzute pentru a lansa oferte ostile de preluare. Evaluările redusă prezintă de asemenea o oportunitate pentru aşa-numiţii "investitori activişti" care vor lansa noi oferte de preluare, analiştii anticipând o creştere a volumelor de fuziuni şi achiziţii în următoarele trimestre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...