G7, decizii care vor paraliza Rusia. Liderii celor mai puternice economii iau măsuri drastice

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Liderii Grupului celor Șapte (G7) vor discuta despre o potențială plafonare a prețului la petrolul rusesc în timpul reuniunii de trei zile care a început duminică în Alpii bavarezi, chiar dacă multe dintre detaliile acestui mecanism complex rămân nerezolvate.

Marea Britanie, SUA, Japonia și Canada intenționează, de asemenea, să profite de summit-ul de la Schloss Elmau pentru a dezvălui o interdicție asupra noilor importuri de aur din Rusia, despre care Marea Britanie a spus că va avea un "impact uriaș" asupra capacității președintelui Vladimir Putin de a-și finanța războiul din Ucraina.

Printre temele de pe agenda oficială de duminică se numără economia globală, infrastructura și investițiile și politica externă și de securitate, în timp ce sunt planificate și o serie de întâlniri bilaterale, inclusiv între cancelarul german și gazda summit-ului, Olaf Scholz, și președintele american Joe Biden.

Rusia la câteva ore distanță de intrarea în incapacitate de plată 

După luni de zile în care a oscilat la limita intrării în incapacitate de plată, Rusia se află acum la doar câteva ore distanță de un moment dramatic în bătălia financiară pe care SUA și alții au dus-o împotriva Kremlinului din cauza invaziei sale în Ucraina.

O perioadă de grație pentru aproximativ 100 de milioane de dolari de plăți neefectuate ale obligațiunilor - blocate din cauza sancțiunilor de mare amploare - se încheie duminică seara. Nu va exista o declarație oficială, iar Rusia contestă deja desemnarea, dar dacă investitorii nu își vor primi banii până la termenul limită, va exista un "eveniment de neplată" luni dimineață, potrivit documentelor obligațiunilor.

Șerpașii din G-7 sunt de acord că liderii ar trebui să discute despre plafonarea petrolului 

Negociatorii G-7, cunoscuți sub numele de șerpași, au purtat ceea ce un oficial a descris ca fiind discuții "intense" cu privire la plafonul de petrol rusesc înainte de summit, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile.

Un astfel de mecanism de preț ar stabili o limită superioară pentru importurile de petrol din Rusia, care ar fi impusă unilateral de fiecare țară participantă și ar împiedica Rusia să vândă la un preț mai mare.

Interzicerea aurului rusesc "va avea o acoperire globală prin prisma rolului central al Londrei în comerțul cu aur, interdicția de import a aurului rusesc "va avea o acoperire globală, închizând această marfă de pe piețele internaționale oficiale", a declarat Marea Britanie într-un comunicat.

Livrările între Rusia și Londra s-au prăbușit aproape de zero de când au fost impuse sancțiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina. Asociația London Bullion Market Association, care stabilește standardele pentru această piață, a eliminat rafinăriile de aur rusesc de pe lista sa de acreditați în luna martie.

Citește și: Militarizare gazelor și planurile UE pentru un viitor fără resursa rușilor

Liderii UE discută vineri despre cum să reacționeze la creșterea prețurilor la energie și la amenințarea unei întreruperi totale a aprovizionării cu gaz rusesc, acuzând Moscova de "înarmare" a energiei prin reducerea aprovizionării, ceea ce, potrivit avertismentelor Germaniei, ar putea duce la închiderea parțială a industriei sale, în această iarnă.

La o zi după ce a fost stabilită aderarea Kievului la blocul comunitar, summit-ul de vineri de la Bruxelles se anunță a fi o reflecție sobră asupra impactului economic al invaziei Rusiei în Ucraina. citiți mai departe

Liderii celor 27 de națiuni ale Uniunii Europene vor da vina, potrivit unui proiect de declarație a summit-ului văzut de Reuters, pentru o creștere uriașă a prețurilor și pentru scăderea creșterii globale, pe războiul care a început exact acum patru luni.

În urma sancțiunilor occidentale fără precedent impuse din cauza invaziei, unele țări europene au fost lovite de tăieri ale fluxurilor de gaze din Rusia.

"Este doar o chestiune de timp până când rușii vor închide toate transporturile de gaz", a declarat un oficial UE înainte de discuțiile de vineri.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a avertizat că țara sa se îndreaptă spre o penurie de gaze dacă livrările rusești vor rămâne la fel de scăzute ca în prezent, iar unele industrii vor trebui să fie închise la iarnă.

"Companiile ar trebui să oprească producția, să își concedieze muncitorii, lanțurile de aprovizionare s-ar prăbuși, oamenii s-ar îndatora pentru a-și plăti facturile de încălzire", a declarat oficialul german pentru revista Der Spiegel, adăugând că acest lucru face parte din strategia președintelui rus Vladimir Putin de a diviza țara. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Curs valutar
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
Cseke Attila
Se dorește o nouă taxă pe țigări
Petrolişti sondori
Un cuplu se uită la documente / Foto: Freepik
Grafice / FOTO: Freepik
Munca remote / Foto: Freepik
Tutun / Foto: Freepik
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik
Portul Constanța / Foto: kepass / Pixabay
Alexandru Nazare
Lan de grâu / FOTO: Unsplash

România, cel mai mare exportator de grâu moale din UE

Exporturile de grâu moale ale Uniunii Europene de la...

Revolut, pe cale să dea o lovitură istorică

Unicornul european Revolut își ridică miza: vrea...

Chatgpt. Freepik.com

ChatGPT se transformă în browser şi ar putea schimba totul

OpenAI pregătește lansarea unui browser AI care...

Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă
Donald Trump
Contabil / Foto: Freepik
Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Freepik.com
Avion Boeing / FOTO: Unsplash
Foto: NVIDIA
Freepik.com

Dispută europeană pe seama Cubului Rubik

Producătorul Cubului Rubik, înfrânt în instanță: UE...

Freepik.com
Eximbank

pixel