Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat joi, spre consultare publică, un proiect de Ordin care prevede introducerea unei garanții financiare pentru contractele încheiate pe piețele de energie electrică. Potrivit președintelui ANRE, George-Sergiu Niculescu, propunerea vizează instituirea unui avans de 30% din valoarea totală a contractului, ca măsură de protecție împotriva riscurilor de neplată și pentru a crește seriozitatea participanților.
„Este vorba despre introducerea pentru contractele încheiate pe piețele de energie a unei garanții, sub forma unui procent din valoarea contractelor. Propunerea Autorității este ca această garanție să aibă o valoare de 30%”, a declarat Niculescu în cadrul unei conferințe de presă.
Piața de energie are nevoie de reguli mai clare
Președintele ANRE a explicat că o astfel de garanție există deja din 2018 în cazul contractelor de pe piața gazelor naturale, fiind oferită sub forma scrisorilor de garanție bancară sau a unor sume depuse de traderi. În opinia sa, implementarea unui sistem similar pe piața de energie electrică este un pas firesc în procesul de maturizare al sectorului.
„Lipsa garanțiilor poate duce, teoretic, la o lichiditate mai mare, dar neangajarea unei garanții poate reprezenta și o formă de nerespectare a contractelor. Credem că este o măsură care va contribui la maturizarea pieței de energie”, a subliniat George Niculescu.
Consultări cu furnizorii și traderii de energie
ANRE a anunțat că va organiza consultări publice cu actorii din piață pentru a analiza eventualele efecte ale noii reglementări și pentru a evita introducerea unor obstacole nejustificate în procesul de tranzacționare.
„Nu dorim să punem piedici în activitatea de tranzacționare. Toate observațiile pertinente, argumentate, care vor veni de la furnizori și traderi, vor fi analizate cu seriozitate”, a asigurat președintele ANRE.
Potrivit referatului de aprobare publicat pe site-ul instituției, garanția va fi aplicabilă contractelor încheiate pe piețele la termen, inclusiv celor standard și celor bazate pe contractul-cadru PCCB-LE-flex. Măsura este motivată prin volatilitatea crescută a pieței și riscul apariției unor contracte speculative.
„În contextul volatilității pieței și al riscurilor financiare asociate cu neplata obligațiilor contractuale, este necesară consolidarea mecanismelor de garantare a tranzacțiilor”, se arată în documentul publicat de ANRE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Reacţia autorităţilor din China...
Președintele interimar Ilie...
Bursa de Valori București...
Astăzi îți atragem atenția...
Plenul Consiliului Superior al...
Criză de forță de muncă în...
O mișcare anticipată de analiști.
Cursul valutar de joi, 17...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...
Având în vedere încălzirea...
Curs BNR, joi, 17 aprilie.
Discuții mai clare datorită...
Magazinele marilor lanţuri de retail din România vor fi închise în prima zi...
Bill Gates a confirmat, încă o dată, că nu va lăsa...
Această instituție a devenit...
Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...
Un miliardar turc vrea să aloce...
Tehnologia în cădere liberă: Nvidia și Nasdaq, printre...
Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.
Randamentele obligațiunilor din zona euro au urcat ușor...