Garanții obligatorii pentru contractele de energie. Propunere ANRE

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
electricitate
electricitate
O măsură pentru consolidarea pieței și prevenirea riscurilor financiare.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a publicat joi, spre consultare publică, un proiect de Ordin care prevede introducerea unei garanții financiare pentru contractele încheiate pe piețele de energie electrică. Potrivit președintelui ANRE, George-Sergiu Niculescu, propunerea vizează instituirea unui avans de 30% din valoarea totală a contractului, ca măsură de protecție împotriva riscurilor de neplată și pentru a crește seriozitatea participanților.

„Este vorba despre introducerea pentru contractele încheiate pe piețele de energie a unei garanții, sub forma unui procent din valoarea contractelor. Propunerea Autorității este ca această garanție să aibă o valoare de 30%”, a declarat Niculescu în cadrul unei conferințe de presă.

Piața de energie are nevoie de reguli mai clare

Președintele ANRE a explicat că o astfel de garanție există deja din 2018 în cazul contractelor de pe piața gazelor naturale, fiind oferită sub forma scrisorilor de garanție bancară sau a unor sume depuse de traderi. În opinia sa, implementarea unui sistem similar pe piața de energie electrică este un pas firesc în procesul de maturizare al sectorului.

„Lipsa garanțiilor poate duce, teoretic, la o lichiditate mai mare, dar neangajarea unei garanții poate reprezenta și o formă de nerespectare a contractelor. Credem că este o măsură care va contribui la maturizarea pieței de energie”, a subliniat George Niculescu.

Consultări cu furnizorii și traderii de energie

ANRE a anunțat că va organiza consultări publice cu actorii din piață pentru a analiza eventualele efecte ale noii reglementări și pentru a evita introducerea unor obstacole nejustificate în procesul de tranzacționare.

„Nu dorim să punem piedici în activitatea de tranzacționare. Toate observațiile pertinente, argumentate, care vor veni de la furnizori și traderi, vor fi analizate cu seriozitate”, a asigurat președintele ANRE.

Potrivit referatului de aprobare publicat pe site-ul instituției, garanția va fi aplicabilă contractelor încheiate pe piețele la termen, inclusiv celor standard și celor bazate pe contractul-cadru PCCB-LE-flex. Măsura este motivată prin volatilitatea crescută a pieței și riscul apariției unor contracte speculative.

„În contextul volatilității pieței și al riscurilor financiare asociate cu neplata obligațiilor contractuale, este necesară consolidarea mecanismelor de garantare a tranzacțiilor”, se arată în documentul publicat de ANRE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres

pixel