Gaze naturale. Cumpărători europeni, aproape de un acord istoric

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Instalație de gaze
Instalație de gaze
Această mișcare ar putea redefini piața energetică europeană, relatează Bloomberg. 

Mai mulți cumpărători europeni se apropie de semnarea unui acord comercial cu Azerbaidjanul, un pas esențial pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a continentului chiar și după expirarea actualului acord de tranzit între Rusia și Ucraina, programat să se încheie la finele acestui an. 

Aproape de un acord istoric

Negocierile sunt avansate, iar companii din Ungaria și Slovacia sunt în pragul semnării unui contract pentru achiziționarea unei cantități estimate între 12 și 14 miliarde de metri cubi de gaze anual din Azerbaidjan. Livrările vor fi realizate printr-o rețea de conducte care transportă în prezent gaze din Rusia prin Ucraina spre Uniunea Europeană. Acest contract, odată parafat, ar asigura Europei o sursă alternativă la gazele rusești, acoperind o parte semnificativă din necesarul continental de gaze.

Cu toate acestea, pentru a face posibil acest transfer de gaze, ar fi necesar un „acord swap” între Azerbaidjan și Rusia. Azerbaidjanul nu deține la ora actuală capacitățile de export necesare pentru a acoperi întreaga cantitate de gaze rusești, astfel că se va recurge la un mecanism de schimb prin care gazul azer să ajungă la punctele de distribuție stabilite din Europa.

Impactul asupra prețurilor de referință

Anunțul privind progresul în negocieri a avut un impact imediat asupra pieței europene de gaze naturale. Prețurile de referință au scăzut inițial cu până la 8,1%, demonstrând sensibilitatea pieței față de noi perspective de aprovizionare. Totuși, piața a recuperat ulterior o parte din pierderi, reflectând precauția cu care investitorii și consumatorii analizează noile opțiuni de aprovizionare.

Finalizarea unui astfel de acord ar putea stabiliza prețurile pe termen lung, într-o perioadă marcată de volatilitate pe piața energetică europeană. Potrivit Comisiei Europene, stabilitatea aprovizionării Europei cu gaze nu va fi afectată de expirarea actualului acord de tranzit dintre Rusia și Ucraina, având în vedere diversificarea surselor de energie din ultimii ani.

Acorduri strategice la punctul Sudja

Conform acestui acord în curs de finalizare, compania de stat azeră, Socar, ar urma să livreze gaze la punctul de tranzit Sudja, situat la granița dintre Rusia și Ucraina. De acolo, gazele vor fi preluate de compania maghiară MVM Zrt. și de Slovensky Plynarensky Priemysel AS, din Slovacia, pentru a fi transportate în restul Europei. Un astfel de acord va necesita sprijin politic din partea Ucrainei, întrucât operatorul rețelei sale de gazoducte va trebui să rezerve capacitate de tranzit.

Pentru Austria, de exemplu, diversificarea contractelor de aprovizionare este deja o realitate. Grupul austriac OMV a anunțat recent că și-a asigurat surse multiple de gaze și poate continua livrările către clienți chiar și în eventualitatea opririi furnizării gazelor rusești.

Acordul cu Azerbaidjanul ar aduce beneficii și pentru Ucraina, care ar continua să primească venituri importante din tranzitul gazelor prin rețeaua sa de conducte. Taxele de tranzit au generat în ultimii ani aproximativ 800 de milioane de dolari anual pentru bugetul ucrainean. Totodată, pentru Azerbaidjan, o astfel de colaborare ar întări legăturile sale energetice cu Europa, deschizând noi oportunități pe piața energetică europeană.

Planuri de extindere a exporturilor azere

Azerbaidjanul a început să vândă gaze naturale Europei în anul 2020 și furnizează deja gaze în opt state europene. Mai mult, Baku are un acord încheiat cu Uniunea Europeană care prevede dublarea exporturilor de gaze până în anul 2027, un obiectiv ambițios ce vine în sprijinul strategiei europene de diversificare a resurselor de energie.

În cazul unui acord favorabil, Azerbaidjanul va putea juca un rol din ce în ce mai important în asigurarea securității energetice a Europei, contribuind la reducerea dependenței de gazele rusești și oferind stabilitate într-o piață aflată în schimbare rapidă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Energie / FOTO: Freepik
Lingouri de aur
Instalație de gaze
În laborator / FOTO: Site-ul companiei Teva

Companie farmaceutică, amendată cu aproape 463 milioane euro

Comisia Europeană a aplicat o amendă de 462,6 milioane...

Fabrică Boeing
La târgul de Crăciun / FOTO: Freepik
O femeie face cumparaturi
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Bună dimineața! Astăzi vă aducem noutăți de interes din...

Viktor Orban / Foto: Parlamentul European

Prețul untului îi joacă feste lui Putin

Inflația împinge prețul untului în Rusia la cote...

Bani / Foto: DCBusiness
Bani
Uniunea Europeana

Ce salarii au inginerii în România anului 2024 - Analiză

Inginerii continuă să fie unii dintre cei mai căutați...

Mare bătaie de cap! / FOTO: Freepik
Bill Gates
Finanțe
Steagul Spaniei. Foto: Pexels.com
Siemens / Foto: Siemens

Siemens, tranzacție de peste 10 miliarde de dolari

Siemens își întărește activitățile de automatizare...

TIR-uri / Foto: Freepik
Societe Generale / FOTO: Facebook

Société Générale: Conducerea băncii, reorganizată

Societe Generale a anunțat o remaniere a echipei de...

Oameni de afaceri / FOTO: Freepik
Cargus

Cargus anunță cel mai aglomerat Black Friday de până acum

Cargus: pregătiri pentru cel mai plin Black Friday de...

Foto: Pexels.com

pixel