Gaze naturale. Decizie de ultimă oră a ANRE privind furnizorii de ultimă instanță
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Este vorba despre trei mari companii
Este vorba despre trei mari companii
Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat marţi deciziile de desemnare a societăţilor Engie România, E.ON Energie România şi OMV Petrom S.A în calitate de furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale, acestea având obligaţia de a prelua clienţii care nu au asigurată furnizarea gazelor naturale, conform unui comunicat al Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei remis AGERPRES.

Astfel, lista furnizorilor de ultimă instanţă de gaze naturale desemnaţi de ANRE este următoarea: Electrica Furnizare, Premier Energy, Tinmar Energy, Engie România, E.ON Energie România, OMV Petrom S.A şi CEZ Vânzare S.A (până în data de 2 ianuarie 2022).

"Unul dintre obiectivele majore ale autorităţii de reglementare este asigurarea continuităţii în furnizarea cu gaze naturale la clienţii finali. În acest sens, ANRE a adus modificări şi completări Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale (Regulament), aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 173/2020, cu scopul creşterii numărului de furnizori de ultimă instanţă (FUI) desemnaţi, care să aibă şi o cotă de piaţă semnificativă, întrucât furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanţă implică o capabilitate operaţională şi financiară imediată care să le permită preluarea, în situaţii excepţionale, a portofoliilor de clienţi ale unor furnizori care din diverse motive nu îşi mai pot continua activitatea. Modificările au fost aprobate prin Ordinul ANRE nr. 125/2021, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 1165/08.12.2021", se menţionează în comunicat.

Citește și Prețul gazelor naturale explodează! Încă o creștere de 40% în facturile românilor

Citește și Europa vrea să pună capăt contractelor pe termen lung de aprovizionare cu gaze preferate de Rusia

Citește și Polonia a găsit SOLUȚIA la criza energetică din Europa. La ce s-a gândit Varșovia

Astfel, ANRE a demarat în data de 8 decembrie 2021 un proces de selecţie pentru desemnarea unor furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale, în vederea îndeplinirii condiţiilor prevăzute în Regulament, respectiv "un număr de cel puţin 5 FUI, a căror cotă cumulată de piaţă, calculată prin ponderarea egală a numărului de clienţi finali şi a cantităţii de energie vândute acestora în ultimele 12 luni pentru care ANRE dispune de date în urma activităţii de monitorizare a pieţei gazelor naturale, să fie de minimum 70%".

Procesul a fost organizat în perioada 8 - 14 decembrie 2021, iar în şedinţa de marţi a Comitetului de reglementare au fost aprobate deciziile de desemnare a societăţilor Engie România S.A., E.ON Energie România S.A şi OMV Petrom S.A în calitate de furnizori de ultimă instanţă de gaze naturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel