Gaze naturale. Ministrul Energiei, mesaj pentru români privind iarna următoare

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Lipit de calorifer
Lipit de calorifer
EXCLUSIV
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit, în cadrul interviurilor DCNews, despre gradul de umplere ale rezervoarelor de gaze naturale, despre ce s-ar întâmpla dacă s-ar renunța la compensarea prețurilor de către stat și despre următorul sezon rece. 

Se spune că prețul pe piața liberă este, acum, mai scăzut decât prețul de compensare. Dacă s-ar liberaliza prețurile, nici statul nu ar mai suporta diferența și prețurile pe piața liberă ar fi mai mici. Este adevărat? 

S-ar putea întâmpla în februarie

”Nimeni nu oprește un furnizor să achiziționeze energia electrică sau gazul la un preț mai mic de pe piața liberă. Sigur, când cumperi la un preț mai mic, statul compensează mai puțin, pentru că diferența dintre prețul de la consumator și cel din piață s-a micșorat, ca urmare a evoluției pieței. Dacă noi ajustăm această schemă, presupunem, pentru că nu o vom face, ne putem trezi în iarnă, în februarie, spre exemplu, care este o lună grea pentru sistemul energetic, cu un preț mult mai mare pe piața liberă. Ați văzut, se întâmplă ceva în Australia, fac minerii grevă, a crescut prețul la gaze. Este o lume interconectată. Și piața românească este interconectată cu piața europeană. Este principiul de liberă circulație a bunurilor și știți foarte bine că Uniunea Europeană s-a născut dintr-o uniune a cărbunelui, deci o uniune energetică și mai apoi acest proces de integrare economică. 

Fără probleme

Întrebat în legătură cu rezerva de gaze, ministrul Burduja a prezentat câteva cifre. ”Dar cea mai importantă este legată de gradul de umplere,  care este, în acest moment, în jurul cifrei de 90%. Probabil mâine vor depăși 90%. Deci, fără probleme pentru iarna viitoare. În contextul unei ierni normale, chiar mai grea decât o medie, ca să spunem așa, potrivit estimărilor noastre, vom putea să folosim gazul înmagazinat și gazul din producția proprie. Este adevărat, producția scade pe perioada iernii, dar tot ai o producție zilnică și ea poate fi ultilizată. Față de septembrie anul trecut, avem în plus cu 358,3 milioane metri cubi înmagazinați. 

România a fost prudentă

Vă întrebați, probabil, de ce. Desigur, România a fost prudentă și a înmagazinat. Ne-a cerut și Uniunea Europeană o țintă, pe care România a depășit-o de fiecare dată - am avut ținte trimestriale și le-am depășit. Este adevărat că ne-a ajutat și scăderea consumului. Când ai o economie în care marii consumatori industriali, cum este, de exemplu, Azomureș sau alte combinate care utilizează gaz în proporție mare și ele sunt cu o activitate economică redusă, înmagazinezi mai mult gaz. Că au o activitate redusă nu este bine pentru economie, dar strict pentru pălăria pe care o port astăzi, ministerul Energiei, ne ajută că putem trece la iarnă fără să depindem de nimeni altcineva. 

Depinde de prețul din piață

Vă ajută și extracția de gaz din Marea Neagră? Black Sea Oil & Gas SA (BSOG) cât produce, de exemplu, a întrebat jurnalistul Bogdan Chirieac. ”Un miliard de metri cubi pe an și au posibilitatea tehnică de a-și crește producția cu aproximativ 25% și evaluează momentul în care să o crească pentru depinde de prețul în piață: dacă rentează vor crește această producție”, a explicat ministrul Energiei.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik

pixel