Gaze naturale. Virgil Popescu: Regulamentul propus de Comisie duce la scumpiri

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ce explicații a oferit ministrul Energiei
Ce explicații a oferit ministrul Energiei
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a participat joi la reuniunea Extraordinară a Consiliului TTE - Energie, organizată la Bruxelles, în contextul discuţiilor la nivel european pe tema gestionării efectelor crizei energetice.

Agenda reuniunii a inclus schimburi de opinii cu privire la două propuneri legislative publicate recent de Comisia Europeană, anume Regulamentul privind consolidarea solidarităţii printr-o mai bună coordonare a achiziţiilor de gaze naturale, prin schimburi transfrontaliere de gaze naturale şi prin preţuri de referinţă fiabile şi Regulamentul privind accelerarea dezvoltării surselor regenerabile prin instituirea unui cadru legal de emitere a autorizaţiilor, negociate până în prezent la nivel european. Regulamentul privind achiziţia în comun a gazelor naturale şi solidaritate între State membre contribuie la consolidarea pregătirii europene pentru iarnă în vederea asigurării securităţii în aprovizionare, a scris ministrul Popescu într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

"În cadrul negocierilor, am apreciat reflectarea în textul regulamentului a importanţei protejării stabilităţii reţelei electrice, a concordanţei cu reglementările existente în materie de protecţia mediului şi a asigurării unor termene procedurale fiabile, elemente susţinute de România în cadrul negocierilor", a precizat oficialul român.

În ceea ce priveşte gazele naturale, Popescu a arătat că regulamentul prezentat în urmă cu câteva zile de Comisia Europeană duce mai degrabă la creşterea preţurilor, decât la plafonarea lor.

"În cadrul discuţiilor privind mecanismul de corecţie a preţului gazului natural, am reiterat solicitarea României privind introducerea unui plafon general la toate tranzacţiile cu gaze naturale din UE. Regulamentul prezentat răspunde doar parţial solicitărilor realizate de România precum şi de către alte state membre în acest sens. Actualul nivel al pragurilor incluse în regulament (un preţ al instrumentelor derivate de peste 275 euro pentru 2 săptămâni şi o depăşire a preţului TTF cu 58 euro faţă de alte preţuri de referinţă pentru LNG timp de 10 zile consecutive de tranzacţionare în cadrul perioadei de două săptămâni) reprezintă o invitaţie pentru creşterea preţului la gaze naturale şi nu un mecanism de plafonare. Am subliniat importanţa de a avea condiţii de activare realiste şi flexibile astfel încât mecanismul să răspundă solicitărilor Concluziilor Consiliului European din octombrie 2022, pentru a limita imediat episoade de preţuri excesive la gazele naturale", a subliniat Popescu.

România, alături de alte state membre, a susţinut necesitatea de a asigura soluţii complete, echilibrate şi eficiente care să conducă la o reducere imediată a preţului la gazele naturale pe piaţă în timpul acestei ierni şi pe termen lung.

Textele regulamentelor privind achiziţia în comun a gazelor naturale, solidaritatea şi privind accelerarea procesului de emitere a autorizaţiilor pentru proiectele în domeniul energiei regenerabile sunt considerate stabilizate urmând a fi adoptate formal în cadrul unei noi reuniuni Extraordinare a Consiliului Energie în luna decembrie.

Totodată, în cadrul aceleiaşi reuniuni a Consiliului Energie, statele membre vor fi invitate să exprime acordul pe marginea noului Regulament al Consiliului privind mecanismul de corecţie a pieţei, al cărui text urmează să fie negociat în perioada următoare. 

Citește și Prețul petrolului marca Brent a coborât sub 85 de dolari/baril

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel