Gazele din Marea Neagră. Dumitru Chisăliță: Problema este cum vor fi cheltuiți banii încasați

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Totul depinde doar de noi
Totul depinde doar de noi
Potrivit unui studiu realizat de PwC România, investițile în gazele din Marea Neagră ar ptuea aduce la bugetul statului 5 miliarde de lei anual. 

Cum se împart însă veniturile realizate din exploatarea zăcămintelor de gaze din Marea Neagră între stat și firmele care implicate în proiect. Analistul Dumitru Chisăliță oferă toate explicațiile necesare. 

”Dacă luăm declarațiile oficiale, 60 la sută din profitul acestor exploatări înseamnă bugetul României, 40% înseamnă bugetul firmelor care vor investi acolo. Din calculele Asociației Energia Inteligentă, noi am ajuns la concluzia că ceea ce ar trebui să încaseze statul ar trebui să depășească 60%. Adică este un procent semnificativ din valoarea acestor gaze naturale și din veniturile obținute din aceste gaze naturale să ajungă în bugetul de stat. 

Problema cea mai mare este ce se va întâmpla cu banii care ajung în bugetul de stat și modul cum aceștia vor fi cheltuiți, așa încât românii să beneficieze de pe urma acestor gaze naturale. Trebuie să discutăm foarte mult câți bani și foarte puțin care va fi plus valoarea pe care o putem crea cu acești bani”, a declarat Dumitru Chisăliță pentru Antena3. 

Citește și România conduce topul dezechilibrelor macroeconomice în UE

Potrivit studiului mai sus menționat, Legea offshore, adoptată săptămâna trecută în Parlament, va oferi României un avantaj competitiv incontestabil în contextul crizei de pe piaţa resurselor şi implicit beneficii determinate de investiţiile în exploatare: încasări bugetare din taxele şi impozitele asociate acestor investiţii de aproximativ 5 miliarde lei anual, noi locuri de muncă şi atragerea de investiţii conexe, potrivit documentului menţionat.

Printre principalele prevederi ale noii legi se numără creşterea pragului de preţ de la care se supraimpozitează veniturile producătorilor de gaze din Marea Neagră şi introducerea dreptului de preempţiune a statului român asupra zăcămintelor care urmează să fie exploatate.

Astfel, Guvernul va putea impune restricţii temporare atât de preţ, cât şi de vânzare pentru producţia internă de gaze naturale din Marea Neagră, dar şi din perimetre onshore de adâncime. Această prevedere a fost introdusă cu scopul asigurării consumului populaţiei, dar şi pentru ca România să poată ajuta la nevoie alte state membre UE, dacă se vor confrunta cu crize de aprovizionare cu gaze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu2
Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Foto: Pexels.com
Foto: Freepik.com
Mark Rutte
Bursa de Valori București

pixel