Când se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice 2025
Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...
În luna decembrie, Gazprom va menţine livrările de gaze către Republica Moldova la nivelul livrărilor din lunile noiembrie şi octombrie, ceea ce reprezintă 43,5% din nevoile republicii pentru această perioadă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova responsabil de domeniul energetic, Constantin Borosan.
'Pe 21 noiembrie, la Kiev a avut loc o licitaţie pentru rezervarea unei cantităţi lunare pentru transportul de gaze naturale prin punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina şi Republica Moldova (PCA Hrebeniki şi PCA Oleksiivka), fără însă a fi rezervată o capacitate suplimentară de gaze pentru tranzit. În momentul de faţă, Gazprom are rezervată doar capacitatea zilnică garantată anual la Operatorul STG din Ucraina, pentru perioada octombrie 2022 - septembrie 2023, un volum de 5,7 milioane de metri cubi de gaze, din care pentru BCP Oleksiivka - 1,2 de milioane de metri cubi de gaze şi pentru BCP Hrebeniki - 4,5 milioane de metri cubi de gaze', a afirmat secretarul de stat.
'În momentul de faţă sunt folosite doar capacităţile de transport rezervate doar pentru licitaţia anuală. Astfel, de la 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la Gazprom către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5%, în funcţie de volumul de gaze naturale convenit între compania Moldovagaz şi Gazprom, pentru luna decembrie, în cadrul unui contract de furnizare a gazelor naturale (189 de milioane de metri cubi de gaze, pentru malul drept al Nistrului, şi 217 milioane de metri cubi de gaze, pentru malul stâng)', a precizat Boroşan.
De la 1 octombrie, Gazprom a redus volumul zilnic de gaze furnizat Republicii Moldova cu 30% - la 5,7 milioane de metri cubi de gaze, la un necesar de 8,06 de milioane de metri cubi de gaze, invocând probleme tehnice cauzate de reducerea tranzitului prin Ucraina. În luna noiembrie, Gazprom a furnizat Republicii Moldova 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi, din cei 11 milioane de metri cubi de gaze din necesarul ţării. Odată cu deficitul de gaze din luna noiembrie, compania de stat Energocom din Republica Moldova şi Centrala GRES de la Cuciurgan, cu sediul în Transnistria, nu s-au putut pune de acord cu privire la furnizarea de energie electrică către malul drept. Moldovagaz a redus aprovizionarea cu gaze a centralei cu 40% - de la 3,9 milioane la 2,3 milioane de metri cubi pe zi. De la 1 noiembrie, Chişinăul cumpără din România cantitatea de energie electrică lipsă (aproximativ 80%), transmite Rador.
Gazul despre care compania rusă de stat Gazprom afirmă că este reţinut în Ucraina face parte din rezervele Republicii Moldova şi ţara va plăti pentru el, a declarat miercuri vicepremierul moldovean Andrei Spînu, informează Reuters.
''Gazprom acuză Ucraina şi Moldova de lucruri care nu se întâmplă. Tot gazul furnizat către malul drept (al Nistrului, n.r.) este şi va fi plătit de Moldova'', a scris Spînu pe aplicaţia Telegram.
Potrivit Radio Chişinău, Andrei Spînu a precizat că Republica Moldova are deja peste 200 milioane de metri cubi de gaz în depozite.
''Presiunea, şantajul, ameninţările nu îşi mai au loc. Împreună ne câştigam independenţa energetică'', a subliniat vicepremierul moldovean.
Gazprom a acuzat Kievul că reţine cantităţile de gaz care erau destinate Republicii Moldova şi, în acest context, a anunţat că în 28 noiembrie va începe să reducă livrările de gaz către Republica Moldova via Ucraina.
Ucraina a negat acuzaţiile formulate marţi de compania rusă Gazprom conform cărora reţine din gazul natural livrat Republicii Moldova prin conductele de pe teritoriul ucrainean, acuzând în schimb Rusia că foloseşte gazul ca instrument politic pentru a limita aprovizionarea Europei, relatează agenţia Reuters.
Gazprom a anunţat mai devreme că va reduce din 1 decembrie cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, motivând că Ucraina înmagazinează o parte din gazele destinate Chişinăului.
Într-un mesaj pe reţeaua Telegram, Gazprom a acuzat că până acum Ucraina a acumulat 52,52 milioane metri cubi de gaze naturale destinate Republicii Moldova. Dacă aceste dezechilibre vor persista, Gazprom a avertizat că va limita volumele de tranzit, începând cu data de 28 noiembrie ora 10 a.m., în conformitate cu cantitatea de gaze care nu ajunge la clienţii din Republica Moldova.
''Aceasta este o manipulare grosolană a faptelor pentru a justifica decizia de a limita şi mai mult volumul livrărilor de gaze către ţările europene'', a reacţionat într-o declaraţie operatorul ucrainean al sistemului de gazoducte (GTSOU).
Acesta asigură că gazul ''acceptat de Federaţia Rusă la punctul de intrare Sudja pentru a fi transportat mai departe către consumatorii moldoveni este transferat la punctele de ieşire în volum complet''.
Operatorul ucrainean consideră că, prin diminuarea livrărilor de gaz, Gazprom încearcă să priveze Republica Moldova atât de avantajul utilizării sistemului ucrainean de conducte cât şi de facilităţile ucrainene de înmagazinare subterană a gazului pentru a creşte dependenţa acestei ţări faţă de gazul rusesc tocmai când începe iarna.
''Gazprom a acuzat Ucraina încă o dată că fură gaz. Pe scurt: nu este adevărat!'', a reacţionat la rândul ei compania naţională ucraineană de petrol şi gaze Naftogaz, într-un mesaj pe Twitter.
Secretarul de Stat în Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării regionale de la Chişinău, Constantin Borosan, a semnalat anterior pe Facebook că, începând din 1 decembrie livrările de gaze ruseşti pentru Republica Moldova vor scădea cu 56,5% faţă de volumul prevăzut în contractul pe care compania Moldovagaz l-a încheiat cu Gazprom.
Acelaşi oficial a menţionat că Gazprom a rezervat capacităţi ferme de transport ale operatorului gazoductelor ucrainene pentru punctele de conexiune cu Republica Moldova numai pentru un volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi pentru perioada octombrie 2022 - septembrie 2023.
Gazprom anunţase de la începutul lunii octombrie diminuarea livrărilor de gaze către Republica Moldova, respectiv numai 5,7 milioane de metri cubi pe lună, motivând această reducere prin disputele cu Chişinăul asupra plăţii gazelor şi refuzul operatorului ucrainean al conductelor de a oferi un ''serviciu integral'' pentru transportul acestor gaze.
Potrivit Curţii de Conturi a Republicii Moldova, această ţară a acumulat o datorie de 590,8 milioane de dolari către Gazprom.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...
Acționarii Băncii Transilvania...
În ultima ședință a actualului...
Premierul Ungariei, Viktor...
Danemarca a avertizat că marina...
Grupaj de știri.
Centrala electrică Mintia...
Compania Stoli Vodka, cunoscută anterior sub numele de...
Cei aproximativ 1,7 milioane de locuitori din capitala...
Dumitru Nancu, directorul...
Contractele futures la cacao au depășit pragul de 12.000...
O bombă plasată pe un scuter în...
Curs valutar BNR, 18 decembrie 2024.
Declaraţii ale premierului, la...
Agenţia Naţională de...
Poliția britanică poate confisca aproape 2,7 milioane de...
În luna octombrie 2024,...
Bitcoin atrage atenția...
Washingtonul avansează pe mai...
Partidele pro-europene, PSD,...