Ungaria și Gazprom au semnat luni un acord pe 15 ani care va trimite livrările de gaze din Rusia prin Balcani și Austria, ocolind în mare parte sau în totalitate Ucraina, până acum principala rută pentru acest combustibil. Ucraina a declarat că va solicita Comisiei Europene, executivul UE, să evalueze dacă acordul încalcă normele europene în domeniul energiei, scrie Bloomberg.
"Suntem profund indignați de decizia guvernului ucrainean de a ataca acordul", a declarat marți, într-o postare pe Facebook, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto. "L-am convocat astăzi pe ambasadorul ucrainean la Ministerul de Externe pentru a protesta față de încercarea de a ne încălca suveranitatea."
Luni, Ucraina a declarat că acordul a fost determinat de motive politice și nu de interese economice. Acordul Ungariei cu gigantul energetic rus Gazprom "afectează interesele naționale ale Ucrainei" și a fost făcut pentru "a face pe placul Kremlinului", a declarat luni, într-o declarație, Ministerul de Externe de la Kiev.
Acordul de furnizare de gaze naturale pe termen lung încheiat de gigantul energetic rus Gazprom cu Ungaria a reaprins un conflict de lungă durată între această țară din Uniunea Europeană și vecinul său din est, Ucraina.
Guvernul de la Kiev a declarat că acest contract a fost determinat politic și că servește la subminarea Ucrainei prin îndepărtarea gazului de la conductele sale. Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a respins acuzația ca fiind o "interferență" a Ucrainei în afacerile interne, afirmând că acordul se referă la "securitate, suveranitate și economie".
Virgil Popescu dă vina pe piețele externe pentru facturile uriașe la energie
Ungaria, unul dintre cei mai apropiați aliați ai Rusiei în UE, a semnat luni, la Budapesta, un acord de gaze naturale pe 15 ani, care va trimite viitoarele livrări de gaze din Rusia prin Balcani și Austria. Împreună cu gazoductul Nord Stream 2, care va livra gazul rusesc direct în Germania, acest demers este considerat ca fiind o slăbire a Ucrainei, care până de curând a fost principala rută pentru livrările de gaz rusesc către Europa și beneficiarul veniturilor prin intermediul taxelor de tranzit.
Acordul Ungariei cu Gazprom "dăunează intereselor naționale ale Ucrainei" și este o "decizie politică, nu justificată din punct de vedere economic, care a fost luată pentru a face pe placul Kremlinului", a declarat Ministerul ucrainean de Externe într-o declarație, adăugând că va cere Comisiei Europene să evalueze dacă aceasta încalcă normele europene în domeniul energiei. Aceasta "dăunează relației ucraineano-maghiare".
Directorul general al Gazprom, Alexey Miller, a apărat acordul, subliniind diversificarea rutelor de aprovizionare. Aceasta "a devenit posibilă în mare măsură datorită eforturilor companiilor bulgare, sârbe și maghiare de a-și dezvolta sistemele naționale de gazoducte", a spus el într-o declarație trimisă prin e-mail.
Acordul este "un exemplu viu al politicilor Kremlinului față de Ucraina", a declarat luni, într-o declarație, Serhiy Makogon, director executiv la Gas Transmission System Operator of Ukraine LLC. "În ciuda unui contract până în 2024, ne așteptăm la noi scăderi sau la o oprire completă a gazului către Ungaria prin Ucraina".
Premierul ungar Viktor Orban a trecut prin critici frecvente pentru că ar fi acționat ca un cal troian pentru interesele Rusiei și din ce în ce mai mult ale Chinei în interiorul UE. Guvernul de la Budapesta respinge în mod constant aceste afirmații, spunând că acționează doar în propriul interes și îi acuză pe critici de dublă măsură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...