Gazprom raportează pierderi majore în primele nouă luni ale lui 2024

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Liderii europeni trebuie să gândească un plan de diversificare
Liderii europeni trebuie să gândească un plan de diversificare
Gigantul rus Gazprom a raportat în primele nouă luni din 2024 pierderi de 309 miliarde de ruble (3,2 miliarde de dolari), comparativ cu un profit de 446 miliarde de ruble în perioada similară 2023, conform standardelor de raportare din Rusia, care nu includ subsidiarele, transmite Reuters.

Gigantul rus Gazprom a raportat în primele nouă luni din 2024 pierderi de 309 miliarde de ruble (3,2 miliarde de dolari), comparativ cu un profit de 446 miliarde de ruble în perioada similară 2023, conform standardelor de raportare din Rusia, care nu includ subsidiarele, transmite Reuters.

Compania controlată de Kremlin, care stă pe cele mai mari rezerve de gaze din lume, nu a explicat motivele care stau în spatele pierderilor.

În 2023, grupul Gazprom, care include unităţile de producere a gazelor, petrol şi alimentare, a raportat pierderi de aproape şapte miliarde de dolari, primele din 1999, după ce vânzările către pieţele europene profitabile au scăzut semnificativ după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Conform standardelor de raportare din Rusia, veniturile Gazprom în primele nouă luni din 2024 au urcat cu 8%, la 4.300 miliarde de ruble, faţă de perioada similară 2023.

De asemenea, Gazprom a anunţat majorarea programului de investiţii din 2024 cu aproximativ 4%, la 1.640 miliarde de ruble (16,85 miliarde de dolari), d ela un nivel de 1.570 miliarde de ruble aprobat în decembrie 2023. Fondurile vor fi alocate în principal pentru dezvoltarea producţiei de gaze în zona Yamal şi în estul ţării, a precizat Gazprom. Alte proiecte prioritate sunt gazoductul Power of Siberia către China, care ar urma să ajungă la o capacitate anuală de 38 miliarde metri cubi, şi capacităţile de procesare a gazelor.

În urma majorării exporturilor de gaze şi a livrărilor pe plan intern, compania şi-a majorat estimările pentru acest an privind câştigurile din vânzări cu 6% faţă de prognoza precedentă, la 7.900 miliarde de ruble.

Luna aceasta, Gazprom a informat că a scos la vânzare 14 hoteluri şi complexuri turistice, inclusiv Marriott Tsaghkadzor Hotel situat în "Valea florilor" din Armenia.

De asemenea, în mai compania anunţase vânzarea unor hoteluri, inclusiv Imperial Park Hotel în regiunea Moscovei, în urma deciziei de a-şi reloca sediul central din Moscova în complexul de afaceri Lakhta Centre din Sankt Petersburg, în 2021.

Este puţin probabil ca vânzările să compenseze semnificativ pierderile Gazprom. Publicaţia rusă Vedomosti evalua hotelul Imperial la aproximativ 69,5 milioane de dolari.

Gazprom se aşteaptă la potenţiala pierdere a mai multor pieţe de gaze din Europa, după ce acordul cu Ucraina pentru tranzitul gazului rusesc către Uniunea Europeană urmează să expire la finalul anului. În mod repetat Ucraina a anunţat că nu este dispusă să negocieze un acord de extindere cu Moscova. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel