Gazprom menţine nemodificate estimările privind exporturile de gaze naturale către Europa şi Turcia
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Putin a dat ordinul ca rezervoarele din Europa să fie unmplute
Putin a dat ordinul ca rezervoarele din Europa să fie unmplute
Exporturile de gaze naturale ale Gazprom în Europa şi Turcia ar putea ajunge la 183 miliarde de metri cubi (bcm) până la finalul anului, a anunţat luni Elena Burmistrova, şeful diviziei de export a grupului rus Gazprom, confirmând precedenta estimare, transmite Reuters.

Compania rusă de stat, care furnizează Europei peste o treime din gazele de care are nevoie, beneficiază de pe urma creşterii record a preţurilor la gaze naturale pe piaţa europeană, din cauza livrărilor restrânse.

Într-o declaraţie acordată revistei grupului rus, Elena Burmistrova a adăugat că Gazprom a livrat Chinei o cantitate de gaze naturale de 7,1 bcm în primele nouă luni din 2021.

Săptămâna trecută, Gazprom anunţa că se aşteaptă la venituri record anul acesta, în urma majorării preţurilor gazelor în Europa, şi a anunţat înfiinţarea până la finalul anului a unui fond de gestionare a riscurilor, evaluat la 726 miliarde de ruble (10 miliarde de dolari).

În acest an, câştigurile de bază ale Gazprom ar urma să depăşească 45 miliarde de dolari, iar fluxul de numerar va fi pozitiv, în pofida nivelului ridicat al dividendelor.

Curs valutar BNR. Leul PIERDE TEREN în fața dolarului și euro

Board-ul companiei a menţinut nemodificat programul de investiţii, la 1.190 miliarde de ruble, inclusiv cheltuieli de capital în valoare de 1.020 miliarde de ruble. Bugetul Gazprom se bazează în 2021 pe un preţ mediu al gazelor de 269,60 dolari per 1.000 metri cubi la contractele de furnizare pe termen lung cu consumatorii europeni.

De asemenea, Gazprom a informat că fondul său de rezervă, menit să controleze riscurile, "furnizează fiabilitatea necesară către buget şi rezilienţă la volatilitatea mediului extern".

Cotaţiile la gaze naturale au atins luna aceasta noi recorduri istorice pe piaţa de referinţă din Europa, pe măsură ce impactul majorării costurilor la energie s-a răsfrânt asupra pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni.

Conform analiştilor, Europa începe sezonul de iarnă cu cel mai redus nivel al stocurilor de gaze din mai mult de un deceniu, ceea ce sporeşte temerile privind fiabilitatea furnizărilor pe timp de iarnă.

Rusia, a cărei producţie de gaze şi exporturi spre UE sunt deja aproape de un nivel record, a informat că trebuie să finalizeze umplerea capacităţilor interne de stocare înainte de a majora livrările pe piaţa spot din Europa. Guvernul rus a anunţat că intenţionează să finalizeze umplerea capacităţilor interne de stocare până la finalul acestei luni.

Vicepremierul rus Alexander Novak a reiterat săptămâna trecută că nimeni din Europa nu a cerut Rusiei să trimită o cantitate suplimentară de gaze pentru a calma creşterea preţurilor gazelor pe piaţa spot.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

EasyJet recrutează: Are nevoie de 1.000 de piloți

Compania aeriană britanică deschide un program de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel