Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Actualul acord pe 10 ani între Rusia şi Ucraina, care constituie un subiect de dispută după ce Moscova a anexat Crimeea în 2014, expiră la data de 31 decembrie 2019. Rusia are nevoie de timp pentru a termina de construit gazoductele care ocolesc Ucraina în ideea de a putea continua să exporte gaze naturale spre Europa, cel mai important client al său. Fără o prelungire a actualului acord de livrare de gaze naturale, zeci de mii de gospodării din Europa riscă să se confrunte cu deficienţe în aprovizionarea cu gaze naturale în sezonul de iarnă.
Anterior, autorităţile de la Kiev au declarat că ar prefera certitudinea oferită de un contract pe termen lung şi nu ar fi de acord cu soluţia unui acord pe termen scurt care este în avantajul Moscovei.
Gazprom a mai informat luni că Rusia şi Ucraina trebuie să renunţe la pretenţiile şi contra-pretenţiile legale ca o precondiţie a încheierii unui acord.
Naftogaz susţine că Gazprom îi datorează despăgubiri pentru că nu a pompat prin Ucraina cantitatea de gaze naturale anuală convenită anterior şi pentru că a plătit o sumă mai mică decât trebuia pentru gazele naturale pe care le-a trimis prin gazoductele sale.
Gazoductul Nord Stream 2, undă verde din partea danezilor
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a apreciat că Ucraina şi Rusia ar trebui să renunţe la pretenţiile legale reciproce cu privire la actualul acord de tranzit. Cele două părţi au avut mai multe runde de discuţii la Bruxelles pe tema aprovizionării cu gaze naturale, însă acestea nu au dus la rezultate concrete.
Anul trecut, Gazprom a furnizat Europei o cantitate record de peste 200 miliarde metri cubi de gaze naturale, iar aproximativ 87 de miliarde de metri cubi din total au trecut prin Ucraina, ceea ce a adus Kievului sume importante din tranzitul gazelor naturale ruseşti.
Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...