Gazprom renunţă la afacerile din Germania

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Gazprom / Foto: Arhivă
Gazprom / Foto: Arhivă
Gazprom a anunţat, vineri, că va ieşi din afacerile sale din Germania.

Decizia grupului rus vine urmare a disputelor dintre cele două ţări create de insistenţa Moscovei privind plata în ruble pentru gazele naturale livrate de Rusia, transmite Reuters. Deocamdată nu este clar cum anume va afecta această decizie livrările de gaze ruseşti, de care Germania depinde pentru aproximativ 40% din necesarul său.

Gigantul energetic controlat de statul rus a precizat că şi-a încheiat participaţia la firma Gazprom Germania GMBH şi toate activele sale, inclusiv Gazprom Marketing & Trading Ltd. Firma rusească nu a oferit alte detalii sau explicaţii.

Anterior, însă, cotidianul financiar german Handelsblatt a publicat un articol conform căruia Ministerul german al Economiei analiza posibilitatea de a expropria subsidiarele Gazprom şi Rosneft din Germania, pe fondul îngrijorărilor referitoare la securitatea aprovizionării cu energie. În replică, Kremlinul a avertizat vineri că o astfel de măsură ar constitui o încălcare a legislaţiei internaţionale.

Citeşte şi: România nu mai importă gaz rusesc. Anunţul zilei: "Nu a mai fost făcută nicio rezervare de capacitate lunară"

Firma Gazprom Germania are sediul la Berlin şi singurul său acţionar este Gazprom Export, o subsidiară deţinută în totalitate de grupul Gazprom. Această entitate germană are subsidiare în mai multe ţări precum Elveţia şi Cehia. Printre principalele sale domenii de afaceri sunt stocarea, tranzacţionarea şi furnizarea de gaze naturale şi combustibili pentru transportul rutier şi sectorul de shipping, controlând o reţea de benzinării în Germania şi Cehia.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a semnat joi un decret conform căruia cei care cumpără gaze naturale ruseşti trebuie să plătească în ruble. Germania a respins această modificare a prevederilor contractuale iar ministrul german al Economiei a avertizat că nu va fi "şantajat" de Putin.

Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Cazino
Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă

pixel