Gazul norvegian, un activ strategic pentru Europa
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Conductă de transport
Conductă de transport
Avarierea unei conducte de gaz și a două cabluri de comunicații care traversează Marea Baltică ridică semne de întrebare privind securitatea sistemului de aprovizionare cu gaz a Europei. 

S-a stabilit deja că gazoductul dintre Estonia și Finlanda a fost deteriorat de una dintre ancorele unei nave de transport mărfuri, care, după ce a fost târâtă de-a lungul conductei s-a oprit exact în locul unde aceasta a fost avariată. Încă nu se știe dacă a fost un act involuntar sau unul deliberat. Cert este că incidentul a provocat îngrijorări cu privire la securitatea aprovizionării cu energie a regiunii. Norvegia, vecina Finlandei, este cel mai mare exportator de gaze din Europa.

Norvegia a exportat peste 120 de miliarde de metri cubi de gaze în 2022, în principal prin intermediul unei rețele de 22 de gazoducte cu o lungime totală de peste 8.800 km. UE a consumat 353 de miliarde de metri cubi de gaze în 2022, în scădere cu 13% față de 2021, în timp ce Marea Britanie a utilizat 72 de miliarde de metri cubi. Potrivit datelor Consiliului European, gazele folosite de UE între ianuarie și noiembrie 2022 s-a împărțit între GNL (Qatar, SUA, Nigeria - o pondere de 25,7%) și gaze naturale, provenind din Norvegia (24,9%), Rusia (gazoduct și GNL - 24,65%), Algeria (11,6%) și alte surse (13,1%). Proiecțiile sugerează că Norvegia va reprezenta 30% din aprovizionarea europeană până în 2028.

Cine operează conductele

Anul trecut, Norvegia a transportat 116,9 miliarde de metri cubi de gaz către Uniunea Europeană și Marea Britanie prin intermediul unui sistem de conducte operate de Gassco. Gazul produs din zăcămintele Alvheim și Martin Linge este exportat în Marea Britanie prin conducte administrate de alți operatori. Conducta SAGE, care transportă gazele din Alvheim, este operată de Ancala Midstream, în timp ce conducta FUKA, care transportă gazele din Martin Linge, este operată de North Sea Midstream Partners.

Cine primește gaz norvegian

Gazoductele sunt conectate la șapte terminale de recepție: Marea Britanie și Germania au câte două, iar Belgia, Danemarca și Franța câte unul. Terminalul Easington de pe coasta de est a Angliei primește gaze prin conducta Langeled, în timp ce terminalul St Fergus din Scoția este conectat la conductele Flags și Vesterled. Terminalele germane de la Dornum și Emden, situate de-a lungul coastei Mării Nordului, aproape de granița cu Țările de Jos, sunt conectate la conductele Europipe I și II și, respectiv, Norpipe. În Belgia, un terminal din portul Zeebrugge este conectat la conducta Zeepipe, în timp ce gazul care tranzitează conducta Franpipe este recepționat la un terminal din Dunkerque, Franța. Din 2022, terminalul Nybro de pe coasta de vest a Danemarcei primește gaze norvegiene prin conducta Baltic Pipe, care traversează Danemarca înainte de a-și continua drumul, pe fundul mării, spre Polonia.

Norvegia exportă GNL?

Norvegia operează, de asemenea, un terminal de lichefiere a gazelor în orașul arctic Hammerfest, cunoscut și sub numele de Melkoeya. Acesta poate livra 6,5 miliarde de metri cubi de GNL pe an, ceea ce reprezintă aproximativ 5% din exporturile de gaze ale Norvegiei. În 2022, exporturile de la terminal au fost de numai 3,7 miliarde de metri cubi, din cauza faptului că uzina a fost închisă timp de 5 luni în urma unui incendiu, în septembrie 2020. Deși navele-cisternă de GNL pot extinde raza de acțiune a gazului norvegian dincolo de Europa, în 2022 aproape toate exporturile au mers către destinații europene.

Cine produce gaze în Norvegia

Țara a atras companii internaționale, printre care Wintershall Dea, TotalEnergies, ConocoPhillips și Shell. Cu toate acestea, cel mai mare jucător este Equinor, unde acționar majoritar este statul norvegian. Aceasta a produs peste 45 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, adică aproximativ 36% din producția totală a Norvegiei în 2022. Equinor vinde, de asemenea, gaze în numele Petoro, o companie deținută integral de stat cu interese în zăcăminte offshore, dar fără active proprii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Urmările inundațiilor / Foto: Apele Române
Foto: Pexels.com
X, sursa foto: Freepik.com
Grafica: Mihai Ciobanu
Booking.com sursa foto: Wikimedia Commons / Travelarz
Uzină auto / sursa foto: Freepik.com / Phonlamaistudio
Construcții / sursa foto: Freepik.com
Acțiunile europene au crescut
Foto: pexels.com
Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Teresa Ribera / sursa foto: Wikimedia Commons
Grivne / sursa foto: Freepik.com

Banca Centrală a Ucrainei a menținut dobânda cheie la 13%

Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii...

Blackout / FOTO: Freepik

Pană de curent în cartierul Pajura, din București

S-a oprit brusc imediat după ora 14,00. Televizoarele...

Agenție BRD
Dunărea

Când ajunge în România vârful debitului Dunării

Vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil,...

Energie electrica
Apele Dunării au ajuns la nivelul Parlamentului de la Budapeste / Foto: Katalin Faggyas

Dunărea la Budapesta a ajuns la nivelul Parlamentului

În ultimele zile, Dunărea și-a depășit malurile, cauzând...

Se apropie o zi importantă pentru burse / FOTO: Unsplash
Alexandru Petrescu, șeful ASF
Centru de date / Foto: Freepik
Bloc de locuințe din Harkov, bombardat de Rusia
Bundesbank / FOTO: Wikipedia
Rabla. Foto: Pexels.com
Porumb

China spune stop acestor importuri din Statele Unite

Schimbări importante în preferințele comerciale ale...

Inundații / Foto: IGSU
Haga / FOTO: Freepik

Orașul Haga ia cu asalt reclamele pentru combustibili fosili

În cazul olandezilor este o premieră mondială. În Este o...

Mașini în parcare / Foto: Freepik

Piața auto, în cădere liberă în Europa

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană...


pixel