TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Acestea constau în mare parte la renunțarea la gazul rusesc, într-un moment în care evoluția economică a țării este slabă.
Sondajele de opinie dau un avans subțire Partidului Libertății (FPO), de extremă dreapta și favorabil Rusiei, iar rezultatul ar putea influența situația tranziției energetice, scrie Reuters.
Odată cu invadarea Ucrainei în 2022, Uniunea Europeană a luat măsuri pentru a înlocui rapid importurile de gaz rusesc. Sursele alternative de energie sunt, în general, mai scumpe, ceea ce se adaugă la costurile deja alimentate de impactul inflaționist al pandemiei și al războiului.
Austria este una dintre cele mai dependente țări ale blocului comunitar de gazul rusesc, iar în ultimii doi ani inflația țării a depășit media UE, în condițiile în care economia s-a contractat, trasă în jos de declinul principalului său partener comercial, Germania, care se confruntă cu tranziția energetică și cu concurență puternică din partea Chinei.
„Alte țări nu sunt mulțumite că Austria continuă să consume volume atât de mari de gaz rusesc”, a declarat Stefan Schiman-Vukan, economist la Institutul austriac de cercetare economică. „Presiunea politică de a se retrage este mare”, adaugă acesta.
Angajament solemn
UE s-a angajat să renunțe treptat la gazul rusesc până în 2027, iar ministerul austriac al energiei, condus de Verzi, dorește să accelereze procesul. Cu toate acestea, în iulie, Austria primea încă 83% din gazul importat din Rusia. Prin comparație, în 2023, proporția gazului UE importat din Rusia a scăzut la 15%.
Partidul Verzilor din Austria a condus inițiativele de a exploata surse alternative de aprovizionare. Partenerul lor, Partidul Popular Austriac (OVP) conservator al cancelarului Karl Nehammer, s-a angajat, de asemenea, să renunțe la gazul rusesc.
Referindu-se la livrările din Norvegia și din alte țări, Ministerul Energiei a declarat că a luat măsuri pentru ca Austria să devină independentă de gazul rusesc pe termen lung, menționând că țara are o capacitate suficientă de import pentru gazul non-rus prin Germania și Italia și că instalațiile sale mari de stocare a gazului sunt pline în proporție de peste 90%.
„Dependența ridicată de aprovizionarea cu gaz rusesc reprezintă un risc economic și de securitate major pentru Austria”, a afirmat ministerul într-o declarație. „Prin urmare, este esențial pentru securitatea țării noastre să reducem în continuare consumul de gaze și să nu mai cumpărăm gaz rusesc”.
Partidul Libertății din Austria susține că gazul rusesc trebuie să facă în continuare parte din mixul energetic al Austriei, deși avansul său este în scădere.
Sondajele de opinie arată că FPO este de favorit cu 27-29% dintre voturi, iar avansul său scade la doar un punct Partidul Popular Austriac (OVP), cu alte trei partide care ar urma să câștige aproape 10% sau mai mult.
Economie șubredă
Oricine va guverna va trebui să se confrunte cu o economie care, conform previziunilor băncii centrale, se va contracta cu 0,7 % în acest an, înregistrând o scădere pentru al doilea an consecutiv.
Eforturile de diversificare a aprovizionării cu energie se intensifică.
Wien Energie, principala companie energetică din Viena, a declarat luna aceasta că va renunța la gazul rusesc începând din 2025.
Cu toate acestea, riscul unei crize energetice a apărut de când Ucraina a declarat că nu va prelungi un acord cu producătorul rus Gazprom care expiră la sfârșitul anului 2024 și care asigură tranzitul gazului rusesc către Austria.
O întrerupere bruscă a livrărilor rusești ar duce, probabil, la creșterea prețurilor la gaze cu aproximativ 20% timp de două până la șase luni, a declarat Walter Boltz, fostul șef al autorității de reglementare a serviciilor publice E-Control.
Austria se poate descurca, spun oficialii, prin importurile din Italia și Germania, precum și prin rezervele sale, care ar putea acoperi nevoile de gaz.
Politicienii sunt dornici să stimuleze cererea sau să găsească resurse suplimentare pentru a stimula economia. FPO și OVP promit reduceri de taxe, iar social-democrații de centru-stânga, aflați pe locul al treilea în sondaje, propun taxe pe avere și pe moștenire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...