Generali devine acționar majoritar al Cattolica pentru 1,17 miliarde euro

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
O manevră menită să-i consolideze poziția pe piață
O manevră menită să-i consolideze poziția pe piață
Generali, cel mai mare grup de asigurări din Italia, şi-a asigurat o participaţie majoritară în Cattolica, prin oferta de preluare în valoare de 1,17 miliarde de euro pentru rivalul mai mic, în ideea de a-şi consolida şi mai mult poziţia de lider pe piaţa din Italia, transmite Reuters.

Datele publicate la bursă arată că în cadrul ofertei, care se încheie în 29 octombrie, Generali şi-a asigurat peste 30% din capitalul total al Cattolica. Cu acţiunile pe care le deţinea înainte de lansarea ofertei, Generali deţine acum o participaţie de aproape 54% în Cattolica, peste plafonul de 50% plus o acţiune pe care l-a stabilit ca o condiţie a ofertei.

Generali a oferit 6,75% euro pentru o acţiune Cattolica. Analiştii se aşteptau ca industria financiară din Italia să treacă printr-un proces de consolidare după ce anul trecut banca Intesa Sanpaolo a preluat rivalul mai mic UBI, pentru a da naştere unui gigant în domeniul bancar şi asigurări. Recent, UnipolSAI, a doua mare companie de asigurări din Italia, şi-a majorat participaţia la banca Popolare di Sondrio.

Generali deţine deja o participaţie de aproape 24% din capitalul Societa Cattolica di Assicurazioni, după ce anul trecut a venit în sprijinul rivalului său cu o investiţie de 300 milioane de euro.

Preluarea Cattolica ar permite Generali să treacă în faţa rivalului UnipolSAI, care este cel mai mare jucător pe segmentul asigurărilor non-life. De asemenea, Generali va putea să îşi consolideze poziţia pe segmentul asigurărilor de viaţă, unde este supus la presiuni din partea Intesa şi a operatorului poştal Poste Italiane.

Generali va anunţa în 15 decembrie un nou plan strategic "foarte ambiţios" pe trei ani şi încă analizează posibile oportunităţi de fuziuni şi achiziţii (M&A) în Europa şi Asia, a informat luna aceasta directorul general Philippe Donnet. Philippe Donnet, aflat la conducere din 2016, a fost criticat de doi acţionari - oamenii de afaceri italieni Francesco Gaetano Caltagirone şi Leonardo Del Vecchio - aceştia susţinând că strategia lui Donnet privind M&A este prea timidă, iar Generali trebuie să se extindă mai mult.

Citește și Evoluție COLOSALĂ a criptomonedei Shiba Inu

Totuşi, Donnet poate conta pe sprijinul majorităţii Board-ului şi a celui mai mare acţionar al Generali, Mediobanca, înaintea reînnoirii conducerii, care va fi votată de acţionari în 29 aprilie. Răspunzând indirect criticilor, Donnet a declarat că acţionarii Generali au beneficiat de o rentabilitate totală de peste 100%, mai mult decât orice alt concurent. "În pofida imperfecţiunilor noastre, suntem cei mai buni. Europa este sediul nostru şi creşterea pe piaţa europeană continuă să fie strategia noastră. Vrem de asemenea să ne întărim prezenţa în Asia", a afirmat şeful Generali.

Generali a efectuat deja o serie de achiziţii în Portugalia şi în Europa de Est. Noul plan pe trei ani "va fi un plan menit să impulsioneze transformarea digitală şi activitatea diviziei de gestionare a activelor". Sustenabilitatea va fi "o temă centrală în creştere a strategiei noastre", a adăugat Donnet.

Generali are 78.000 de angajaţi care deservesc 72 de milioane de clienţi în peste 60 de ţări. Generali PPF Holding, un joint-venture între Assicurazioni Generali (51%) şi PPF Group (49%), este prezent şi pe piaţa din România. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel