George Agafiței (consilier de stat): ”În România trăim un paradox pe digitalizare”
Autor: DCBusiness Team | 23 iun, 12:00
Avem multe, dar ne lipsesc si mai multe
Avem multe, dar ne lipsesc si mai multe
EXCLUSIV
George Agafiței, Consilier de Stat, Cancelaria Prim-Ministrului, a vorbit despre ce trebuie să facă România în planul digitalizării și cum se vede din cancelaria premierului această chestiune, unde, conform statistilor oficiale, suntem pe ultimul loc.

Adică suntem o foarte mare pepinieră de IT-iști, avem creiere luminate multe, foarte multe, iar marile companii se bat să le atragă în curtea lor, dar, în mod paradoxal, la capitolul digitalizare stăm așa cum stăm. Care este strategia de acum încolo? Ce avem, vedem cu toții, a spus jurnalista Elena Cristian, moderatorul evenimentului organizat de DCMedia Group, dându-i cuvântul invitatului său. 

”Așa este, aveți dreptate, în România trăim un paradox pe digitalizare, deși avem cea mai rapidă viteză de internet din Europa, poate chiar din lume, un sector de IT care înseamnă 7% din PIB. În același timp, avem zone extinse din țară care nu au acoperire de internet și avem o problemă cu alfabetizarea digitală. De aceea, politicile guvernamentale au văzut în digitalizarea României una dintre principalele priorități pentru viitorul apropiat. 

Chiar în această dimineață am avut două întâlniri foarte importante cu mediul de afaceri. Una cu o companie foarte mare din domeniul IT la nivel global, a doua a fost cu o companie din telecomunicații. Ambele și-au manifestat intereseul pentru ceea ce înseamnă România din punctul de vedere al digitalizării. Suntem la un început bun. Nu excelăm, dar suntem la un început bun”, a declarat consilierul de stat la dezbaterea cu tema ”Digitalizarea României: Noile provocări ale transformării digitale”. 

Citește și Premierul Ciucă cere accelerarea ritmului de lansare a proiectelor din PNRR

Potrivit unui comunicat al Guvernului, în cadrul reuniunii, au fost prezentate elementele de dialog cu Comisia Europeană realizate după depunerea de către ţara noastră a primei cereri de plată aferente PNRR, în valoare de 3 miliarde de euro.

"Cu acelaşi prilej, participanţii au prezentat stadiul procedurilor de validare a jaloanelor şi ţintelor asumate pentru trimestrul I al acestui an. Totodată, a fost evaluat stadiul implementării măsurilor necesare pentru îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor cu termen de realizare în trimestrul al doilea", se arată în comunicat.

Şeful Guvernului aminteşte că au fost lansate deja o serie de programe de finanţare, în domenii precum dezvoltarea comunităţilor locale, educaţie, energie, cultură.

"Anul acesta, România are şansa de a folosi 10 miliarde de euro din PNRR, din prefinanţări şi cereri de plată. Toate ministerele trebuie să depună eforturile necesare pentru a implementa reformele asumate, dar să şi atragă banii europeni conform programărilor. Alături de programele operaţionale şi cele naţionale, vom genera, astfel, mecanismul necesar dezvoltării economice şi modernizării ţării", a declarat şeful Executivului.

Premierul cere autorităților locale să nu rateze banii din PNRR

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat luni că autorităţile centrale şi locale au datoria de a nu rata oportunitatea accesării banilor din PNRR, pentru a implementa proiecte care să asigure dezvoltarea comunităţilor, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural, declaraţie făcută la semnarea primelor 6 contracte pe componenta 'Fondul local' din cadrul Planului Naţionale de Redresare şi Rezilienţă.

"În urmă cu câteva zile, mai precis pe 7 iunie, au fost semnate primele contracte în cadrul componentei 'Valul renovării', iar astăzi semnăm şi, practic, porneşte cea de-a doua componentă - 'Fondul local'. Este o oportunitate câte se poate de importantă pe care nu ne permitem să o ratăm, şi anume să punem în aplicare toate aceste oportunităţi pentru dezvoltarea comunităţilor, atât din mediul urban, cât şi din mediul rural", a declarat Nicolae Ciucă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Curs valutar. Leul pierde teren în fața euro și dolarului

Moneda naţională s-a depreciat, miercuri, în raport cu...

România trece la raționalizarea apei din cauza secetei

 Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) spune că...

Buncărul care rezistă unui ATAC NUCLEAR

Un complex de rachete Atlas-F dezafectat, care poate...

Întâlnire de gradul zero între Blinken, Lavrov și Wang Yi

Miniștrii de externe din cele mai mari națiuni ale lumii...

Crossuri externe