Georgia Catering: Rețeta de succes a unei afaceri care s-a dezvoltat și în criză

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Adriana Duna
Adriana Duna
  • Adriana Duna
Puțini antreprenori români au avut curaj să lanseze o afacere în perioada 2009-2010, când întreaga lume era lovită de criza economică. Departe de Capitală sau de zonele urbane cu forță economică încă puternică în acea perioadă, la Aiud, a fost, totuși, cineva care a lansat chiar atunci o afacere de succes: „Georgia Catering”. Începutul a fost timid, dar primul pas a fost cu succes. Apoi a urmat dezvoltarea, în mai multe direcții. Numărul de angajați a ajuns astăzi la 150, iar aria acoperită de firma de catering include zeci de localități. Și serviciile s-au diversificat, cucerind mai multe ramuri ale pieței alimentare  din zonă. Antreprenoarea Adriana Duna povestește cum a reușit să pună bazele unei companii care astăzi susține, practic, mare parte din economia locală, în zona Aiud.

Cum ați început afacerea Georgia Catering? 

Adriana Duna: Noi am început cumpărând o clădire destul de mare care a fost a cantinei Intreprinderii Metalurgice din Aiud, cu zece ani în urmă. Avem și o sală de evenimente cu o capacitate de 400 de locuri, iar activitatea era oarecum sezonieră, ceea ce ne-a determinat să începem și activitatea de catering, pentru a menține personalul pe toată durata anului. Am început prin a livra mâncarea ambalată, pentru cei care lucrau în fabricile din zonă. 

Ce oportunitate ați găsit pe piață atunci, pentru dezvoltare?

Adriana Duna: Pe lângă livrarea către fabricile din zonă, a fost și oportunitatea de a livra cateringul pentru evenimente de toate felurile. Am înregistrat creșteri în acest domeniu deoarece ne-am dat seama că, intrând pe piața evenimentelor, trebuie să ne facem serviciile integrate, pentru a controla calitatea produselor. Astfel am deschis laboratorul de cofetărie, mai întâi, apoi brutăria proprie, pentru a avea pâinea noastră. Noi punem și murăturile, absolut tot ce livrăm, pentru a ne putea controla calitatea.

Pentru murături folosiți produsele micilor producători din zonă?

Adriana Duna: Da, lucrăm doar cu micii producători locali și le luăm toată producția, la fel și legumele, produsele lactate și carnea pe care le folosim la gătit.

Practic, susțineți toată producția din zonă?

Adriana Duna: Da. Lucrăm cu fabricile de lactate și cu procesatorii de carne din zonă. În general, lucrăm cu toți producătorii locali.

Cu ce număr de angajați ați început afacerea și câți aveți în prezent?

Adriana Duna: Am avut și altă afacere înainte, dar pe aceasta am început-o cu șapte angajați. Acum avem 150.

Este greu să găsiți oameni specializați, în această perioadă?

Adriana Duna: Este destul de greu, dar noi suntem și centru de practică pentru un liceu mare din zonă și avem contract și pentru școala duală. Suntem cei care finanțăm școala duală, pentru stagiile de practică, în parteneriat cu liceul „Bethlen Gabor”, din Aiud. Avem acum primul an din prima promoție de școală duală, iar cei care vin acum la practică vor termina studiile peste doi ani. 

Care au fost etapele de dezvoltare a companiei?

Adriana Duna: Am investit foarte mult la început. Ne-am extins de la un an la altul, în fiecare an am mai investit, iar un proiect inedit, pe care l-am lansat, anul trecut, este restaurantul „La Conac”, în Alba Iulia, într-o foarte frumoasă vilă interbelică. Este un proiect nou, care a implinit un an pe 31 august. Avem trei saloane mari, dintre care unul este dedicat porțelanurilor, altul este Interbelic, decorat cu fotografii din perioada respectivă, cu clasa boierească românească. Alt salon este dedicat Reginei Maria. Avem și o terasă decorată, de asemenea, în stil interbelic, și o șură cu obiecte tradiționale din gospodăriile românești, exponate vechi de până la 200 de ani, sala cu o capacitate de 150 de locuri. 

Cum ați reușit să mențineți și să extindeți producția, în toți acești ani?

Adriana Duna: Pe măsură ce ne-am extins și am diversificat activitatea, am investit și în utilaje. Ne-au ajutat foarte mult proiectele pe care le-am putut accesa, cu finanțare din fonduri europene, pentru cofinanțarea cărora am apelat cu succes la ajutorul CEC Bank. Am obținut trei astfel de finanțări, cu ajutorul cărora am cumpărat echipamente pentru bucătărie, pentru catering, și am dotat laboratorul de cofetărie. Fără aceste investiții nu ne-am fi putut extinde și n-am fi putut menține o producție atât de mare. Ne-au ajutat foarte mult finanțările, mai ales după ce ne-am extins teritorial, lucrând cu marile lanțuri de hypermarket, pentru care livrăm în trei județe. Firma are contracte cu majoritatea fabricilor din zonă, cărora le furnizează masa de prânz pentru angajați. Am preluat cantinele de incintă și am deschis puncte de lucru la Deva, Orăștie și Alba Iulia. În ultimii trei ani consecutiv, am obținut locul 1 în Topul Firmelor, organizat de Camera de Comerț și Industrie Alba Iulia, pe acest sector.

 

 

 

         

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...

Dolari / sursa foto: Freepik.com

Dolarul s-a prăbușit, euro așteaptă ziua de duminică

Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...

Ministrul Cseke Attila / FOTO: Gov.ro
Rezervoare de gaz

Cum vrea UE să rezolve problema gazelor naturale

Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...

Bancă / Foto: Freepik

Patru giganți bancari sancționați în Marea Britanie

Suma totală depășește 130 de milioane de dolari. 

Mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Soldați / FOTO: Freepik
Medicamente / FOTO: Freepik
Tipografie / FOTO: Unsplash
Xi Jinping

Știrile dmineții. Cinci informații pentru începutul zilei

DCBusiness aduce în atenția cititorilor săi cele mai...

De Beers, Londra

Cutremur pe piața diamantelor. Epoca De Beers se termină?

Anglo American reduce valoarea De Beers cu 2,9 miliarde...

Fermierii vor primi mai mulți bani / Foto: Freepik
Vot crucial pentru încercarea Ucrainei de a îngheţa plata datoriilor
Bani
Salariile se vor mări la ANAF și în Ministerul Finanțelor

Declarația 205. Noutăți, termen limită și cum se completează

Așa cum am mai scris în urmă cu câteva săptămâni,...

Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu

Amenzi de 1,22 milioane de lei aplicate de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Cursul BNR
Plajă în Grecia / Foto: Unsplash
ByteDance, compania mamă a TikTok

pixel