Rata inflaţiei în Germania a ajuns, în martie, la 7,3%, cel mai mare nivel din ultimii peste 40 de ani, conform estimărilor preliminare efectuate de Oficiul pentru Statistică de la Berlin, informează site-ul Tagesschau.de.
Potrivit estimărilor oficiale, inflaţia este în martie 2022 cu 7,3% mai ridicată comparativ cu aceeaşi lună din 2021, în contextul continuării creşterii preţurilor la energie şi carburanţi, în contextul crizei pandemiei şi al războiului din Ucraina. Acesta este cel mai mare nivel al inflaţiei înregistrat în Germania după toamna anului 1981, când a avut loc primul Război din Golful Persic.
"Dubla criză a pandemiei şi a războiului din Ucraina generează costuri asupra bunăstării noastre", argumentează analistul economic Jens-Oliver Niklasch, de la grupul bancar LBBW.
Guvernul german a indicat că preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat miercuri pe cancelarul Olaf Scholz că Europa poate continua să plătească gazele ruseşti în euro şi nu în ruble, aşa cum ordonase recent Moscova, relatează France Presse.
Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a indicat că Putin l-a asigurat pe Scholz că plăţile Europei luna viitoare "vor continua să fie în euro şi transferate ca de obicei la Gazprom Bank, care nu este lovită de sancţiuni" şi că aceasta se va ocupa de conversia în ruble.
Hebestreit a adăugat că preşedintele Putin subliniase că "nimic nu se va schimba pentru partenerii contractuali europeni" când noul sistem de plăţi cerut de Moscova va intra în vigoare la 1 aprilie.
"Cancelarul Scholz nu a acceptat această procedură, dar a cerut informaţii în scris pentru a o înţelege mai bine", a subliniat purtătorul de cuvânt citat.
"Ceea ce G7 a convenit rămâne:livrările de energie vor fi plătite exclusiv în euro şi în dolari, aşa cum este indicat în contracte", a asigurat el.
Kremlinul făcuse public anterior propriul rezumat al convorbirii, indicând că Putin i-a spus lui Scholz că cererea Moscovei ca Europa să treacă la plata gazelor în ruble nu trebuie "să ducă la o deteriorare a condiţiilor contractuale pentru societăţile importatoare europene".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...