Germania se află pe drumul cel bun pentru a-și atinge obiectivul climatic stabilit pentru perioada 2021-2030, însă riscă să rateze țintele de emisii dincolo de acest orizont, avertizează joi Consiliul Consultativ pentru Chestiuni Climatice, un organism independent al guvernului federal.
Potrivit experților, ținta de reducere cu 65% a emisiilor față de nivelul din 1990 ar putea fi atinsă, însă acest lucru se datorează în parte unor circumstanțe excepționale precum pandemia de COVID-19 și încetinirea industriei. „Emisiile totale de gaze cu efect de seră din perioada 2021-2030 nu depășesc și nici nu sunt sub nivelul permis de Legea Protecției Climei”, se arată într-un comunicat al Consiliului.
Pe termen lung, însă, Germania este în pericol să rateze obiectivul de neutralitate climatică până în 2045, întrucât ecosisteme-cheie precum pădurile și zonele umede se transformă din rezervoare naturale de carbon în surse de emisii, din cauza degradării accentuate.
În contextul instalării unui nou guvern de coaliție, format din conservatori și social-democrați, cu priorități economice și intenția de a reconfigura politica energetică a fostei guvernări – considerată prea concentrată pe protecția mediului – Consiliul solicită o strategie climatică clară și pe termen lung pentru cea mai mare economie a Europei.
Experții atrag atenția asupra sectoarelor în care emisiile nu doar că nu scad, ci chiar au înregistrat regrese: transporturile și construcțiile nu și-au atins obiectivele pentru 2024, având performanțe mai slabe decât în anul anterior.
Transformarea acestor domenii – esențiale pentru viața de zi cu zi a cetățenilor, prin mobilitate și încălzirea locuințelor – se dovedește dificilă în condițiile în care Berlinul încearcă să echilibreze protecția climatică cu accesibilitatea economică.
„Acordul de coaliție nu abordează în mod explicit principalele puncte problematice și rămâne vag în multe aspecte”, a declarat Brigitte Knopf, vicepreședinta Consiliului.
Organismul recomandă elaborarea rapidă a unei strategii pe termen lung care să stabilească modul de interacțiune între emisiile reziduale, rezervoarele naturale de carbon și tehnologiile de captare, pentru a asigura o traiectorie sustenabilă spre neutralitate climatică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Tot mai multe firme aflate la început de drum sau cu...
Producţia de gaze naturale utilizabile a României a...
Deputatul Radu Miruţă (USR) anunţă că o alunecare de...
Săptămâna 9-13 iunie 2025 a...
Fondurile de pensii facultative...
Producătorul de accesorii tech...
Iranul analizează în mod serios...
Aurul continuă să fie...
Tensiunile geopolitice din...
În urma zvonurilor privind o...
Andreea Raicu, probabil una...
CFR Călători trage un semnal de...
Toți contribuabilii, inclusiv...
Noile cărți electronice de identitate, emise cu...
România a produs, în primele...
Ilie Boloja atrage atenția că România se confruntă cu o...
După ce și-a câștigat un nou mandat cu mesajul...
Activiștii anti-turism de masă...
A fost depus la Senat un...
Restricțiile impuse de China...
Agenţia pentru Energie Nucleară din Kazahstan a anunţat...
Renault Group a lansat două...
Conflictul, reconcilierea și...
Escaladare periculoasă în...