Germania își pune firmele la adăpost de eventuale preluări externe

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Angela Merkel
Angela Merkel
Germania va proteja firmele interne de preluările externe, au declarat doi politicieni importanţi, după ce acţiunile companiilor din cea mai mare economie europeană au scăzut semnificativ la bursă, din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

Cabinetul cancelarului Angela Merkel se întâlneşte luni pentru a anunţa noi măsuri de sprijin, inclusiv un buget suplimentar de aproximativ 150 de miliarde de euro (161,8 miliarde de dolari), au declarat pentru Reuters surse care dorit să-şi păstreze anonimatul.

Indicele principal DAX al Bursei de la Frankfurt, unde sunt incluse principalele 30 de mari companii listate, a pierdut mai mult de o treime în ultima lună, din cauza temerilor privind efectele epidemiei asupra economiei. Această evoluţie a sporit riscul ca firmele străine să preia uşor rivalele germane.

"Nu vom permite o vânzare pe nimic a participaţiilor la companiile industriale şi economice din Germania. Nu trebuie să existe tabuuri. Trebuie să fie posibil ajutorul temporar de stat pentru o perioadă limitată, inclusiv preluări şi achiziţionarea unor participaţii", a declarat ministrul Economiei, Peter Altmaier.

Companiile auto şi cele producătoare de componente sunt printre cele mai afectate, acţiunile Daimler, Continental şi Volkswagen înregistrând în ultimele patru săptămâni scăderi de 44 - 48%.

Angela Merkel vrea negocieri 'foarte dure şi complicate' asupra viitorului buget al UE

Markus Soeder, premierul landului Bavaria, unde se află sediile unor giganţi ca Siemens şi BMW, a afirmat că trebuie explorate toate opţiunile legale pentru a evita potenţialele oferte de preluare ale firmelor germane.

"Dacă cea mai mare parte a economiei Bavariei şi a Germaniei sfârşeşte în mâini străine odată ce criza s-a încheiat, atunci nu va mai fi numai o criză în domeniul sănătăţii ci şi o alterare profundă a ordinii economice mondiale. Trebuie să facem tot posibilul să evităm asta", a avertizat Soeder.

Vineri, revista germană Der Spiegel anunţa că Germania ar putea înfiinţa un fond de 500 de miliarde de euro (538,05 de miliarde de dolari) pentru a sprijini companiile care se confruntă cu dificultăţi de plată din cauza crizei provocate de pandemie. Fondul va avea capacitatea de a garanta datoriile sau chiar de a injecta capital când va fi necesar.

Planul este unul din cele luate în considerare de autorităţi pentru a evita scăderea semnificativă a activităţii economice, a declarat un oficial pentru Reuters.

Una din opţiuni este un fond "de solidaritate", de 40-50 miliarde de euro (43-54 miliarde de dolari), pentru a sprijini micile afaceri şi lucrătorii care desfăşoară activităţi independente, ameninţaţi cu falimentul din cauza crizei provocate de pandemie. Detaliile urmează să fie stabilite până luni.

Germania vrea să preia astfel modelul Fondului special de 480 miliarde de euro pentru stabilizarea pieţei, înfiinţat de Guvern pentru a sprijini băncile în perioada crizei financiare. Executivul este pregătit să reînvie şi acest fond, în cazul în care băncile se vor confrunta cu dificultăţi, a precizat Der Spiegel.

În prezent, Ministrul de Finanţe ia în considerare lansarea unor programe de sprijin direct, cu o valoare de aproximativ 180 miliarde de euro, a anunţat revista, existând posibilitatea majorării sumei până la 700 de miliarde de euro.

Guvernul de la Berlin a anunţat săptămâna trecută cel mai mare pachet economic de ajutor din Germania, în valoare de cel puţin 550 milliarde de euro, pentru a sprijini companiile afectate de epidemie, oferindu-le credit "nelimitat" pentru a-şi ţine afacerile pe linia de plutire.

"Nu există o limită superioară a creditului oferit de KfW (banca de dezvoltare deţinută de stat), acesta este cel mai important mesaj", a afirmat ministrul german Finanţe, Olaf Scholz.

Garanţiile, echivalentul a 614 milliarde de dolari, sunt doar începutul. "Am promis că nu vom eşua din cauza lipsei banilor şi a voinţei politice. Asta înseamnă că nicio companie viabilă, niciun loc de muncă nu ar trebui să se confrunte cu probleme", a declarat ministrul Economiei, Peter Altmaier.

De asemenea, oficialii germani au dat asigurări că Berlinul dispune de fonduri suficiente pentru o bătălie îndelungată.

"Dacă va dura mai mult, putem merge şi mai departe cu măsurile". Mesajul către companii este: "Puteţi fi curajoase, riscurile ne revin nouă", a spus Scholz.

Pachetul de măsuri, chiar în prima fază, este mai mare decât ajutorul de 500 de milliarde de euro oferit de Guvernul german în timpul crizei financiare din 2008.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eugen Rădulescu
Precizări făcute de Ministerul Justiției
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel