Germania nu exclude un împrumut comun al UE pentru apărare

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Tancuri
Tancuri
O deschidere condiționată pentru finanțare comună.

Aflat la prima sa vizită oficială la Bruxelles în calitate de cancelar german, Friedrich Merz nu a exclus ideea unui împrumut comun al Uniunii Europene pentru întărirea apărării blocului comunitar. Totuși, el a subliniat că o astfel de decizie ar putea fi luată doar în „circumstanțe excepționale”, exprimându-și totodată îngrijorarea în legătură cu creșterea datoriei publice la nivel global.

Germania, cea mai mare economie a UE, s-a opus în mod tradițional îndatorării comune, cu excepția perioadei pandemiei de COVID-19, când s-a convenit un fond comun pentru susținerea redresării economice.

Presiuni asupra Berlinului

Invazia Rusiei în Ucraina și temerile legate de un eventual retragere a sprijinului american pentru aliații din NATO au dus la intensificarea apelurilor ca Germania să accepte din nou o derogare de la principiile sale fiscale, în scopul consolidării securității regionale.

Friedrich Merz, care a preluat funcția marți, a declarat în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că nu dorește să anticipeze concluziile discuțiilor privind diferitele opțiuni de finanțare. Întrebat despre datoria comună, a reiterat poziția germană potrivit căreia UE ar trebui să se împrumute doar în condiții excepționale, fără a specifica dacă situația actuală se încadrează în acest criteriu.

"Suntem în fața unei noi provocări majore"

„Am trecut printr-o situație excepțională în timpul pandemiei de coronavirus și acum ne confruntăm cu o nouă provocare majoră: stabilirea sau restabilirea capacității de apărare a Uniunii Europene”, a declarat Friedrich Merz. „Căutăm mijloacele prin care putem finanța acest obiectiv.”

Înainte de a deveni cancelar, Merz a pledat pentru o Europă mai independentă din punct de vedere al securității față de Statele Unite. Tot el a fost arhitectul unui pachet fiscal istoric adoptat de Parlamentul german, care permite creșterea semnificativă a cheltuielilor pentru apărarea națională – semnalând o abordare mai fermă decât cea a predecesorului său.

Cât va mai fi posibil?

Cunoscut pentru pozițiile sale conservatoare în materie de politică fiscală, Friedrich Merz și-a exprimat vineri îngrijorarea față de nivelul în creștere al datoriei publice la nivel mondial. „Sunt îngrijorat de creșterea constantă a datoriei publice, nu doar în Europa, ci și, de exemplu, în Statele Unite”, a afirmat el.

Și mă întreb cât timp va mai fi posibil nu doar să refinanțăm datoria însăși, ci și să finanțăm plățile de dobânzi. Nu putem continua să ne împrumutăm la nesfârșit”, a concluzionat cancelarul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel