Germania: prețurile la energie scad producția industrială în iulie

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Situația este complicată pentru prima economie a Europei
Situația este complicată pentru prima economie a Europei
Criza gazelor penalizează sectorul industrial al Germaniei.

Producția industrială a Germaniei a scăzut din nou în iulie, în special în sectoarele mari consumatoare de energie, în timp ce deficitul de materii prime intermediare continuă să cântărească greu în balanță, potrivit cifrelor provizorii publicate miercuri.

Sectorul manufacturier, coloana vertebrală a celei mai mari economii europene, a produs cu 0,3% mai puțin în decurs de o lună, așa cum reiese din datele ajustate sezonier, după o revenire de 0,8% în iunie, potrivit unui comunicat al institutului de statistică Destatis. Ai cărei specialiști au revizuit în sus cifra din iunie, de la creșterea de 0,4% anunțată inițial.

Activitatea industrială a slăbit încă din primăvară, ca urmare a invaziei armatei ruse în Ucraina. "Producția în industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi industria chimică și metalurgică, "a scăzut considerabil" în iulie, cu 1,9% pe parcursul unei luni și cu aproape 7% din februarie, potrivit Destatis.

Explozia actuală a prețurilor la energie obligă un număr tot mai mare de IMM-uri să își suspende activitatea. Cu toate acestea, aceste companii "au fost complet uitate" de guvernul german de coaliție, care a anunțat duminică un al treilea plan de sprijin pentru combaterea inflației, potrivit lui Marc Tenbieg, director al lobby-ului IMM-urilor din Germania, intervievat miercuri de postul public ZDF.

Aproape una din două companii, adică 47,5%, intenționează să repercuteze creșterea costurilor prin majorarea prețurilor, potrivit unui sondaj al Institutului Ifo publicat miercuri. Pe parcursul unui an, producția a scăzut cu 1,1% în iulie, a adăugat Destatis. 

Lanțurile de aprovizionare rămân perturbate ca urmare a războiului din Ucraina și a crizei Covid-19, ceea ce duce la o întârziere în procesarea comenzilor. Cel mai rău ar putea veni odată cu oprirea "completă" a livrărilor de gaz rusesc către Germania, anunțată săptămâna trecută de gigantul rus Gazprom sub pretextul unor probleme tehnice. Fără gazul rusesc, valoarea PIB-ului german s-ar putea contracta cu 1,5% în 2022 și cu 2,7% în 2023, a avertizat FMI.

Citește și Băncile se pregătesc pentru întreruperi ale alimentării cu electricitate

"Sistemul bancar este o parte a altor sisteme. Principala mea îngrijorare vizează efectele în cascadă asupra societăţii create de scoaterea din funcţiune a ATM-urilor şi incapacitatea de a efectua tranzacţii fără numerar. Similar, băncile depind de alte servicii cum este internetul", spune Gianluca Pescaroli, profesor la University College London, care a consiliat autorităţile din Londra cu privire la întreruperile în aprovizionarea cu electricitate.

Grupul bancar american JPMorgan, care are câteva mii de angajaţi la Londra şi Frankfurt, a efectuat mai multe simulări care au vizat întreruperea aprovizionării cu electricitate, a declarat pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar. În funcţie de cât de grave vor fi întreruperile, banca ar putea trece la generatoare diesel pentru ca birourile sale să poată funcţiona timp de mai multe zile, a adăugat sursa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel