Germania reia importul de gaze rusești prin Nord Stream 1?

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cumpărătorii germani de gaze naturale rusești au reluat nominalizările pentru aprovizionarea pe conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de când conducta crucială a fost închisă pentru întreținere în urmă cu aproximativ trei săptămâni, potrivit datelor germane privind gazoductul și citate de Reuters.

Rusia a oprit fluxurile prin conducta Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, la 31 august pentru ceea ce trebuia să fie trei zile de întreținere. citiți mai departe

Nominalizările sunt cereri de furnizare de gaze și nu sunt indicii că gazul curge efectiv pe sistem. În timp ce nominalizările erau vizibile pe site-urile web ale conductelor germane care leagă Nord Stream 1 de utilizatorii finali, site-ul web al operatorului Nord Stream 1 nu a afișat nicio cerere de nominalizare până luni dimineață.

Oprirea Nord Stream 1 luna trecută a exacerbat cea mai gravă criză de aprovizionare cu gaze din Europa, prețurile la energie crescând vertiginos, iar importatorii germani discutând chiar despre posibile raționalizări în cea mai mare economie a Uniunii Europene.

Moscova a dat vina pe sancțiunile, impuse de Occident după ce Rusia a invadat Ucraina, pentru împiedicarea operațiunilor de rutină și a întreținerii Nord Stream 1. Bruxelles-ul spune că acesta este un pretext și că Rusia folosește gazul ca armă economică pentru a se răzbuna.

Nord Stream 1 este de departe cel mai mare gazoduct rusesc către Europa, transportând până la 59,2 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

La începutul acestei luni, directorul general adjunct al Gazprom, Vitali Markelov, a declarat pentru Reuters că Nord Stream 1 nu va relua pomparea până când Siemens Energy nu va repara echipamentele defecte. Siemens Energy a declarat că nu a putut înțelege informațiile furnizate de Gazprom. 

"Evaluarea noastră este că constatarea care ne-a fost comunicată nu reprezintă un motiv tehnic pentru oprirea funcționării", a adăugat acesta.

Prețurile europene la gazele naturale s-au mai mult decât dublat de la începutul anului, pe fondul scăderii livrărilor rusești.

Președintele Vladimir Putin a negat vineri că Rusia ar avea vreo legătură cu criza energetică din Europa, afirmând că dacă Uniunea Europeană dorește mai mult gaz ar trebui să ridice sancțiunile care împiedică deschiderea gazoductului Nord Stream 2.

Nord Stream 2, care merge aproape în paralel cu Nord Stream 1, a fost construit în urmă cu un an, dar Germania a decis să nu-l mai continue cu doar câteva zile înainte ca Rusia să-și trimită trupele în Ucraina, pe 24 februarie.

Pentru data de 19 septembrie, cumpărătorii au nominalizat 3.652.554 de kilowați oră de gaz prin Nord Stream 1 între orele 8:00-9:00 CET pentru livrarea către gazoductul OPAL din estul Germaniei, arată datele de pe site-ul gazoductului OPAL.

Cumpărătorii pentru gazoductul NEL au nominalizat 14.291.845 kwh/h de gaze în același interval de timp, potrivit datelor de la NEL.

Nord Stream, OPAL și NEL nu au comentat aceste informații.

Criza energetică. Vladimir Putin a găsit vinovatul și știe ce trebuie făcut

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Bolojan în Parlament / Foto: George Călin / Inquam Photos

Moţiunea de cenzură, respinsă de Parlament

Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...

ANRE
Curs valutar BNR
Nicușor Dan

Nicușor Dan: Fără creșterea TVA, o afirmație corectă!

Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...

La benzinărie / FOTO: Freepik
ROBOR scade, o veste bună
Guvenul vrea mai mulți bani

Se taie scutirile! Guvernul bagă la plată copiii și bolnavii

Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...

Criză de apă în Marea Britanie / Foto: Freepik
Banca Națională a României
BVB
Cresc accizele
E.ON Drive Infrastructure
Caniculă / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Judecătorii Curții Constituționale / Foto: Arhivă
Bitcoin

Prețul Bitcoin la maxim istoric: 121.200 USD în Singapore

Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...

Elma Saiz, ministrul Incluziunii, Securităţii Sociale şi Migraţiei
Canicula și instabilitatea atmosferică ne dau de furcă
Beijing
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

UE vrea soluții negociate în relația comercială cu SUA

Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...

Bursa de la București
Parlamentul European din Bruxelles
Foto: Pexels.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Steagul Bulgariei
Bani. Freepik.com
Parlamentul de la Budapesta

pixel