Germania reia importul de gaze rusești prin Nord Stream 1?
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cumpărătorii germani de gaze naturale rusești au reluat nominalizările pentru aprovizionarea pe conducta Nord Stream 1 pentru prima dată de când conducta crucială a fost închisă pentru întreținere în urmă cu aproximativ trei săptămâni, potrivit datelor germane privind gazoductul și citate de Reuters.

Rusia a oprit fluxurile prin conducta Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, la 31 august pentru ceea ce trebuia să fie trei zile de întreținere. citiți mai departe

Nominalizările sunt cereri de furnizare de gaze și nu sunt indicii că gazul curge efectiv pe sistem. În timp ce nominalizările erau vizibile pe site-urile web ale conductelor germane care leagă Nord Stream 1 de utilizatorii finali, site-ul web al operatorului Nord Stream 1 nu a afișat nicio cerere de nominalizare până luni dimineață.

Oprirea Nord Stream 1 luna trecută a exacerbat cea mai gravă criză de aprovizionare cu gaze din Europa, prețurile la energie crescând vertiginos, iar importatorii germani discutând chiar despre posibile raționalizări în cea mai mare economie a Uniunii Europene.

Moscova a dat vina pe sancțiunile, impuse de Occident după ce Rusia a invadat Ucraina, pentru împiedicarea operațiunilor de rutină și a întreținerii Nord Stream 1. Bruxelles-ul spune că acesta este un pretext și că Rusia folosește gazul ca armă economică pentru a se răzbuna.

Nord Stream 1 este de departe cel mai mare gazoduct rusesc către Europa, transportând până la 59,2 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

La începutul acestei luni, directorul general adjunct al Gazprom, Vitali Markelov, a declarat pentru Reuters că Nord Stream 1 nu va relua pomparea până când Siemens Energy nu va repara echipamentele defecte. Siemens Energy a declarat că nu a putut înțelege informațiile furnizate de Gazprom. 

"Evaluarea noastră este că constatarea care ne-a fost comunicată nu reprezintă un motiv tehnic pentru oprirea funcționării", a adăugat acesta.

Prețurile europene la gazele naturale s-au mai mult decât dublat de la începutul anului, pe fondul scăderii livrărilor rusești.

Președintele Vladimir Putin a negat vineri că Rusia ar avea vreo legătură cu criza energetică din Europa, afirmând că dacă Uniunea Europeană dorește mai mult gaz ar trebui să ridice sancțiunile care împiedică deschiderea gazoductului Nord Stream 2.

Nord Stream 2, care merge aproape în paralel cu Nord Stream 1, a fost construit în urmă cu un an, dar Germania a decis să nu-l mai continue cu doar câteva zile înainte ca Rusia să-și trimită trupele în Ucraina, pe 24 februarie.

Pentru data de 19 septembrie, cumpărătorii au nominalizat 3.652.554 de kilowați oră de gaz prin Nord Stream 1 între orele 8:00-9:00 CET pentru livrarea către gazoductul OPAL din estul Germaniei, arată datele de pe site-ul gazoductului OPAL.

Cumpărătorii pentru gazoductul NEL au nominalizat 14.291.845 kwh/h de gaze în același interval de timp, potrivit datelor de la NEL.

Nord Stream, OPAL și NEL nu au comentat aceste informații.

Criza energetică. Vladimir Putin a găsit vinovatul și știe ce trebuie făcut

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...


pixel