Germania nu stă în calea soluţiei UE la criza energetică, a afirmat joi ministrul Economiei, Robert Habeck, într-un interviu acordat publicaţiei Handelsblatt, ca răspuns la criticile privind poziţia ţării sale faţă de planurile de plafonare a preţului gazelor, transmite Reuters.
"Nu blocăm nimic. dar sunt sceptic în privinţa unui plafon fix de preţ pe piaţă, deoarece fie ar fi prea ridicat, fie prea scăzut", a explicat oficialul german.
Acesta a adăugat că la reuniunea de la Praga statele membre UE au convenit deja asupra "unui plafon flexibil, dinamic şi inteligent, într-o perioadă în care se realizează profituri excesive".
Comisia Europeană a propus, marţi, un mecanism temporar care să permită plafonarea preţului angro pe piaţa de referinţă la gaze naturale din Uniunea Europeană, însoţit de condiţii drastice pentru a convinge statele membre reticente la un astfel de dispozitiv.
Dispozitivul vizează plafonarea, timp de un an, începând de la 1 ianuarie 2023, a preţului contractelor futures cu livrare în luna următoare la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pe piaţa europeană.
Acest plafon ar urma să intre automat în vigoare atunci când preţurile TTF ar depăşi nivelul de 275 de euro/Megawatt oră timp de două săptămâni consecutive şi atunci când preţurile TTF vor fi mai mari cu 58 de euro peste preţul mediu mondial la gaze naturale lichefiate timp de 10 zile de tranzacţionare.
Atunci când aceste condiţii ar fi îndeplinite, Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Domeniul Energiei (ACER) va publica imediat un aviz de corectare a pieţei în Jurnalul Oficial al UE şi a doua zi tranzacţii cu preţuri mai mari de 275 de euro nu vor mai fi autorizate.
Ideea plafonării preţului gazelor divide de luni de zile UE, un grup mic de state, dar puternic, condus de Germania, opunându-se intervenţiei. Diplomaţii susţin că nivelul de 275 de euro/Megawatt oră nu va fi probabil acceptat la reuniunea de joi a miniştrilor Energiei din cele 27 state membre UE.
Trimisul special al Agerpres, Daniel Florea, transmite: Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că trebuie găsite soluţii pentru a asigura echilibrul pieţei energetice în interiorul Uniunii Europene, subliniind că în cadrul discuţiilor purtate cu omologul său spaniol, Pedro Sanchez, s-a căzut de acord că trebuie decuplat preţul gazelor de preţul energiei electrice.
"Am discutat aspectele despre ceea ce înseamnă criza energiei. Această problemă a preţurilor la energia electrică şi la gazele naturale, suntem de acord că trebuie să decuplăm preţul gazelor de preţul energiei electrice. Trebuie să găsim soluţiile, astfel încât la nivelul Uniunii Europene să asigurăm echilibrul pieţei energetice", a afirmat Ciucă, în conferinţa de presă susţinută alături de omologul său spaniol.
El a evidenţiat că autorităţile de la Bucureşti au folosit modelul iberic când au analizat modul în care au stabilit deciziile privitoare la preţurile la energie şi la gaze.
"Ca atare, trebuie să găsim acele soluţii prin care să ne protejăm populaţia şi să asigurăm competitivitatea economiilor noastre. Avem nevoie de aceste decizii, pentru că, aşa cum arată dinamica, situaţia, trebuie să ne adaptăm şi să venim cu soluţii pe măsură şi sunt convins că, împreună, prin dialog şi transparenţă vom găsi aceste soluţii", a transmis prim-ministrul Ciucă.
Guvernele României şi Regatului Spaniei au avut miercuri, la Castellon de la Plana, o primă şedinţă comună.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Un studiu publicat de Banca...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...