Germania se bazează pe Canada pentru a renunța la gazul rusesc

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Justin Trudeau și Olaf Schulz
Justin Trudeau și Olaf Schulz
Germania speră că gazul natural lichefiat (GNL) canadian o va ajuta să renunțe la importurile de gaze rusești, a declarat cancelarul Olaf Scholz, care și-a încheiat marți o vizită oficială în Canada, în cadrul căreia Ottawa a minimalizat viabilitatea economică și viteza de înființare a unor noi terminale de export.

Cancelarul german, a cărui vizită a început duminică, a anunțat, împreună cu premierul canadian Justin Trudeau, o "alianță a hidrogenului", care vizează accelerarea demersurilor pentru a exporta acest combustibil curat în Germania până în 2025.

"În timp ce Germania se îndepărtează de energia rusească cu viteza fulgerului, Canada este partenerul nostru preferat", a declarat Olaf Scholz la o conferință economică organizată la Toronto, Ontario.

"Deocamdată, acest lucru înseamnă creșterea importurilor noastre de GNL. Sperăm că GNL-ul canadian va juca un rol important în acest sens", a continuat liderul german.

Canada nu are în prezent niciun terminal de GNL. Cu toate acestea, două terminale sunt în curs de construcție pe coasta de vest a țării.

Ottawa își mărește capacitatea de export cu scopul de a putea livra până la 100.000 de barili pe zi până la sfârșitul anului, în timp ce Europa încearcă să își reducă dependența energetică de Rusia de la ofensiva lansată în Ucraina.

În fața presei, Justin Trudeau a declarat că Canada își joacă "rolul de a contribui la aprovizionarea cu energie la nivel mondial". El a adăugat că obiectivul este de a face din această țară un exportator important de energie verde, cum ar fi hidrogenul.

Citește și Cum a ajuns Europa sclavul gazelor de la ruși. Mecanisme mai puțin știute și miliarde pompate

Prin intermediul puțin cunoscutelor lor agenții de finanțare a comerțului, Germania, Italia și Franța au fost printre cei mai mari susținători ai dezvoltării industriilor petrolului, gazelor și petrochimiei rusești în ultimii ani, contribuind la îmbogățirea țării în timp ce Putin pregătea invadarea Ucrainei.

De la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și până la sfârșitul anului 2021, agențiile de credit pentru export din Germania, Italia și Franța au garantat aproape 13 miliarde de dolari în finanțare pentru proiecte din Rusia, potrivit datelor compilate de Global Strategic Communications Council, o rețea mondială non-profit de experți în domeniul climei. Băncile de stat germane și italiene au împrumutat alte 425 de milioane de dolari.

Multe dintre proiectele care au primit finanțare au legături cu persoane sancționate, printre care Leonid Mikhelson, a doua cea mai bogată persoană din Rusia, și Genadi Timcenko, un apropiat al lui Vladimir Putin. Germania și Italia au aranjat garanții în valoare de 4 miliarde de dolari legate de cea mai mare uzină de prelucrare a gazelor naturale din Rusia, condusă de Gazprom PJSC, care a fost sancționată în februarie. Directorul său executiv, Alexey Miller, se află sub sancțiuni din 2018.

Cele cinci instituții - Euler Hermes, SACE, Bpifrance Assurance Export, KfW-IPEX Bank și Cassa Depositi e Prestititi - au declarat pentru Bloomberg că au oprit împrumuturile pentru proiecte rusești după invazia din Ucraina și au spus că respectă sancțiunile aplicabile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik

pixel