Este cel mai ridicat nivel din 2011, când încă se resimţeau efectele crizei financiare, fiind afectate atât marile companii, cât şi cele mici.
"Numărul companiilor închise este alarmant, în toate sectoarele economiei. Temerile privind industria vin pe fondul costurilor ridicate cu energia şi al creşterii concurenţei din partea rivalilor externi", a apreciat Patrik-Ludwig Hantzsch de la Creditreform.
În sectoarele mari consumatoare de energie, numărul companiilor închise a crescut cu 26% anul trecut, la 1.050. În IT, dezvoltare de produs şi tehnologie ecologică proporţia a fost similară.
Sandra Gottschalk de la ZEW a atras atenţia că aceste sectoare ar fi trebuit să înregistreze creştere, fiind orientate către viitor, dar lipsa de angajaţi calificaţi a dus la extinderea concurenţei în rândul companiilor. "Această situaţie face ca nu toate comenzile să poată fi onorate, afectând situaţia economică a firmelor", a apreciat Gottschalk.
O situaţie îngrijorătoare se înregistrează şi în rândul companiilor din sectorul farmaceutic şi chimic.
Închiderile de firme nu sunt întotdeauna provocate de insolvenţă, ci şi de situaţia în care un proprietar ce se pensionează nu reuşeşte să găsească un succesor, iar şefii companiilor profitabile uneori decid să le închidă atunci când perspectivele sunt sumbre.
Germania este singura ţară G7 care nu a înregistrat o creştere a PIB-ului în ultimii doi ani, iar taxele vamale anunţate de preşedintele Donald Trump vor da o lovitură serioasă economiei Germaniei, amânând o revenire şi posibil aruncând în recesiune economia bazată pe export.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Ilie Bolojan a...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
România se pregătește pentru un...
Joi, de la ora 12.00, în...
Achizițiile publice și...
Prețul cuprului urcă la un...
Banca britanică HSBC a revizuit...
Aproape 40% dintre angajații...
Ministerul Finanțelor lansează...
Creşterea taxelor fără o...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Curs valutar BNR, 2 iulie 2025.
Protest spontan al angajaţilor Consiliului Concurenţei,...
Românii au cheltuit anul trecut...
ANAF a transmis o informare...
Asociaţia Română a Magazinelor...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
Bugetarii ar trebui să...
Cifre oficiale de la INS...
Guvernul se află în criză de...
Ministrul Energiei, Bogdan...