Germania și Franța, în conflict deschis pe tema energiei. ”Nimeni nu vrea să cedeze!”
Autor: Simona Haiduc | 28 Martie 2023, 19:38
Fiecare își apără pozițiile
Fiecare își apără pozițiile
Parisul și Berlinul continuă să apere poziții divergente cu privire la numeroasele documente europene aflate în negocieri și care vizează chestiuni de ordin energetic. Rolul energiei nucleare continuă să întrețină starea de tensiune.

Cât de departe par acum marile declarații franco-germane din 22 ianuarie! În ceea ce privește energia, textul comun semnat de Emmanuel Macron și Olaf Scholz la Palatul Elysee în urmă cu abia două luni a rămas literă moartă. ”Nimeni nu vrea să cedeze!”, este concluzia cotidianului Les Echos.

Parisul și Berlinul sunt mai mult ca niciodată în conflict cu privire la aspecte cheie pentru viitorul energetic al Europei, cum ar fi energia nucleară, hidrogenul sau sfârșitul vehiculelor cu motor termic. „Mai presus de orice, energia nucleară rămâne mărul discordiei dintre cele două țări. Este un subiect în care primează o abordare conflictuală, întrucât s-ar putea sublinia și complementaritatea preferințelor respective”, consideră Yann Wernert, de la centrul Jacques-Delors din Berlin.

Vorbim împreună, dar ne înțelegem separat

„Nu s-a ajuns la un consens, recunosc responsabili din cadrul Executivului de la Paris. De multe ori vorbim împreună, dar ne înțelegem separat. În fiecare nou text european care ajunge pe masa de lucru, se regăsesc aceleași poziții de ambele părți și este foarte greu să identificăm un compromis”, susțin surse guvernamentale, citate de cotidianul economic Les Echos

Pentru moment, Franța se declară mulțumită de textul propus de Comisia Europeană pentru reformarea pieței energiei electrice, pentru că recunoaște locul energiei nucleare. „Dar va trebui să rămânem vigilenți pentru că textul va suferi modificări pe durata negocierilor”, a estimat aceeași sursă. Același lucru pentru compromisul găsit în acest weekend cu privire la interzicerea vehiculelor termice. Parisul va „citi cu atenție” textul de reglementare solicitat de Germania și pe care Comisia urmează să-l prezinte la sfârșitul anului.

Franța dorește, de asemenea, să obțină modificări în textul european pentru „o industrie cu emisii zero”, prezentat în urmă cu câteva zile de Comisia de la Bruxelles. Acest proiect prevede o extindere a domeniului de aplicare a ajutorului de stat și o accelerare a procedurilor de autorizare pentru tehnologiile „verzi” precum turbinele eoliene sau bateriile, dar energia nucleară este acoperită doar marginal. Iar Parisul ar dori ca subiectul să fie abordat mai amplu în text. „Trebuie să luptăm în continuare pe acest punct”, explică aceeași sursă.

Franța luptă mai ales pentru o directivă europeană care stabilește obiective pentru energiile regenerabile. Ea vrea să fie luat în considerare hidrogenul produs din electricitate nucleară, idee respinsă de Germania și de alte țări. În ambele tabere există minorități de blocare, ceea ce împiedică adoptarea textului. Ambasadorii celor douăzeci și șapte de state membre s-au întâlnit luni pentru a încerca să meargă mai departe.

O alianță de douăsprezece țări

Marți aceasta, subiectul energiei nucleare revine în atenție în cadrul Consiliului European al Miniștrilor Energiei de la Bruxelles. Franța își adună aliații. Agnès Pannier-Runacher, ministrul tranziției energetice, va participa la o întâlnire cu toate țările care apără locul energiei nucleare. Oficialul susțină că sunt douăsprezece, inclusiv Polonia și majoritatea țărilor din Europa Centrală, Țările de Jos, Finlanda și chiar Suedia.

Franța și Germania stabilesc cât mai multe întrevederi, în speranța că, la un moment dat, vor găsi compromisul mult dorit. Emmanuel Macron și Olaf Scholz au abordat subiectul vineri la Bruxelles. Miercuri, Agnès Pannier-Runacher se va întâlni cu omologul său Robert Habeck la Berlin. „Dialogul a reluat, putem merge mai departe”, vrem să credem în Paris.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care este noua ofertă a Guvernului pentru profesori

Guvernul României a înaintat vineri o nouă ofertă...

Abia în 5 - 7 ani România ar putea să adopte acquis-ul OCDE

Potrivit secretarului general adjunct al Guvernului,...

Fenomenul El Nino a aruncat în aer prețul cafelei robusta

Oricum prețurile erau în creștere din cauza secetei, a...

Leul s-a depreciat în raport cu euro. Curs valutar BNR

Banca Naţională a României a comunicat cursul de schimb...

A fost lansată Oferta Publică pentru banca Rothschild

O operațiune care va fi urmărită cu atenție de mediul de...

Avertismentul BNR: Bugetul este extrem de încordat

Este important ca toți angajații din sectorul public să...

Primii 12 mari datornici la bugetul de stat

Conform datelor ANAF la ora actuală există cel puțin 12...

Crossuri externe