Germania şi Franţa se pregătesc pentru ce e mai rău, după anunţul lui Putin despre livrările de gaze

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Germania şi Franţa insistă pentru plata în euro şi se pregătesc pentru oprirea livrărilor de gaze.

Germania şi Franţa au insistat, joi după-amiază, pentru continuarea efectuării plăţilor pentru gaze în euro sau în dolari, fără nicio conversie în ruble, iar cele două ţări se pregătesc pentru eventuala întrerupere a livrărilor.

"Contractele prevăd că plăţile sunt efectuate în euro, iar uneori în dolari. Eu am transmis clar în discuţia cu preşedintele Vladimir Putin că lucrurile vor rămâne aşa. În orice situaţie, companiile care vor să efectueze plăţile în euro trebuie să poată face acest lucru", a afirmat joi după-amiază cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, citat de publicaţia Der Spiegel.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că Germania este pregătită pentru toate posibilităţile. "Noi suntem pregătiţi pentru orice decizie ar putea lua Vladimir Putin", a declarat Robert Habeck într-o conferinţă de presă organizată împreună cu ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire.

Citeşte şi: Decizia lui Putin care se poate întoarce ca un BUMERANG. Chirieac: Economia Rusiei revine în Epoca de Piatră!

"Poate apărea o situaţie în care, începând de mâine, să nu mai existe gaz rusesc, trebuie să fim pregătiţi pentru acest scenariu şi ne pregătim", a declarat, la rândul său, Bruno Le Maire, citat de cotidianul Le Monde.

Germania şi Franţa nu acceptă sistemul propus de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, privind plăţile în continuare în euro, dar cu efectuarea imediată a conversiei în ruble, la cursul curent.

Vladimir Putin a declarat joi după-amiază că naţiunile "neprietenoase" vor trebui să achite gazele în ruble, iar, dacă refuză acest lucru, contractele de furnizare ar putea fi suspendate. "Astăzi, am emis un decret care stabileşte reglementările pentru comercializarea gazului natural rusesc în relaţia cu aşa-numitele ţări neprietenoase. Sugerăm ca autorităţile din aceste ţări să folosească o schemă simplă şi transparentă pentru a cumpăra gazul rusesc de care au nevoie prin deschiderea de conturi în ruble la bănci din Rusia, iar plăţile vor fi făcute în aceste conturi. Dacă nu sunt efectuate plăţile, noi vom considera că părţile nu şi-au îndeplinit obligaţiile, iar acest lucru va conduce la consecinţe. Nouă nu ne dă nimeni nimic gratis şi nu vom fi organizaţii caritabile", a afirmat Vladimir Putin, potrivit CNN. Liderul de la Kremlin l-a înştiinţat, miercuri seară, pe cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că statele din cadrul Uniunii Europene vor putea achita în continuare gazele în euro, însă conversia în ruble va fi făcută de banca prin care se efectuează tranzacţiile. "În conversaţia cu Vladimir Putin, cancelarul Olaf Scholz nu a acceptat procedura, ci a cerut informaţii scrise, pentru a o înţelege mai bine. Prin urmare, rămâne valabil ce s-a stabilit de la nivelul Grupului G7: livrările de energie vor fi achitate în euro sau dolari, aşa cum este stipulat în contracte", a subliniat miercuri seară Guvernul de la Berlin, potrivit Mediafax.

 

Kremlinul a subliniat că noul sistem nu va intra în vigoare imediat pentru ţările din cadrul Uniunii Europene

 

"Am vorbit deja despre acest lucru, plăţile şi livrările de gaze sunt un proces extins în timp", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Figaro.

Preşedintele Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută, în contextul sancţiunilor masive care vizează sistemul financiar rus din cauza invaziei militare în Ucraina, că Rusia nu va mai accepta plăţi în euro sau dolari pentru gazele exportate în ţările Uniunii Europene. Grupul naţiunilor puternic industralizate (G7) a respins solicitarea Rusiei. Miniştrii Energiei din statele membre G7 au stabilit, în cadrul unei reuniuni virtuale desfăşurate luni, că cererea Rusiei privind efectuarea plăţilor în ruble este o încălcare a contractelor pentru furnizarea de gaze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel