Germania stinge lumina: Toate monumentele din Berlin, învăluite în întuneric
Autor: Simona Haiduc | 29 iul 2022, 19:28
O măsură care se va aplica treptat
O măsură care se va aplica treptat
Capitala Germaniei a decis să nu mai lumineze pe timp de noapte monumentele sale emblematice pentru a economisi energie. În întunieric va fi lăsată inclusiv reședința șefului statului.

Orașul Berlin a început să stingă luminile mai multor monumente și clădiri istorice pentru a se alătura efortului național de economisire a energiei în fața unei posibile penurii de energie. Peste 200 de clădiri emblematice, printre care Columna Victoriei, Palatul Charlottenburg și Primăria, nu vor mai fi luminate odată cu lăsarea serii. 

"Având în vedere războiul împotriva Ucrainei și amenințările Rusiei la adresa politicii energetice, este important să ne folosim energia cât mai atent posibil", a explicat senatorul municipal de stânga pentru mediu, Bettina Jarasch. Orașul va putea face economii la utilizarea celor 1.400 de proiectoare folosite pentru aceste obiective. 

Totuși, pentru a opri mecanismul automat care aprinde luminile la căderea nopții, este necesară intervenția umană, clădire cu clădire, care va dura câteva săptămâni. Prin urmare, orașul nu va economisi inițial niciun ban, deoarece costul acestei intervenții acoperă costurile totale de energie electrică economisite pe parcursul unui an, adică 40.000 de euro.

Prin urmare, pe termen scurt, "efectul de economisire a energiei este decisiv pentru această măsură, nu rentabilitatea pură", a spus Jarasch. Berlinul consumă anual aproximativ 200.000 de kilowați oră. Șeful statului Frank-Walter Steinmeier a anunțat, de asemenea, că reședința sa oficială din Berlin, Palatul Bellevue, nu va mai fi luminată pe timp de noapte, cu excepția unor ocazii speciale, cum ar fi vizitele de stat.

Franța se oferă să ajute

În acest context, Franța a anunțat că ar putea trimite Germaniei echivalentul a 5% din consumul său de gaz în timpul iernii, ceea ce ar corespunde la aproximativ 2% din consumul german. Totuși, acest lucru ar necesita redeschiderea unei conducte între Franța și Germania pentru a transporta gazul odorizat, care în prezent nu este autorizat în rețeaua germană. 

Oferta vine în contextul în care statele membre ale Uniunii Europene, care marți au stabilit un obiectiv de reducere a consumului de gaze, încearcă să creeze un mecanism de solidaritate între statele membre pentru a-și asigura aprovizionarea, în cazul în care Rusia va opri complet livrările către Europa ca răspuns la sancțiunile impuse de războiul din Ucraina.

Concret, potrivit Ministerului pentru Tranziție Energetică, Franța ar putea livra Germaniei 130 de gigawați pe zi, echivalentul a 20 de terawați pe parcursul unei ierni, folosind rețeaua sa de interconectare terestră, ceea ce ar însemna aproximativ 2% din consumul german. Consumul propriu a fost de 474 terawatt-oră în 2021.

Un gaz mai deosebit care nu place germanilor

Pentru a realiza acest lucru, trebuie repusă în funcțiune interconectorul de export existent între Franța și Germania, care nu este utilizat în prezent deoarece, din motive de siguranță, gazul odorizat în rețeaua franceză nu este permis în rețeaua germană. Lucrările necesare pentru repunerea în funcțiune a acestei conducte și aranjamentele contractuale ar putea dura "câteva săptămâni sau câteva luni", precizează ministerul.

Adevărata constrângere vine din partea Germaniei, spun ei. Germanii ar trebui să accepte gazul odorizat în rețeaua lor, ceea ce nu este permis de normele lor interne.  "Am înțeles că sunt deschiși la relaxarea lor", spune un consilier al ministrului. În cele din urmă, pentru a consolida interconectarea, ar trebui instalată o stație de dezodorizare, ceea ce ar putea dura cel puțin 18 luni, adaugă el.

Citește și Premierul Spaniei, idee haioasă pentru a economisi energie: Renunțați la ... cravată

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe