Germania va cheltui 83,3 miliarde de euro pentru a finanţa plafonarea preţurilor la gaze şi electricitate

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Guvernul ceh este pregătit să introducă plafonarea preţului energiei pentru marile companii
Guvernul ceh este pregătit să introducă plafonarea preţului energiei pentru marile companii
Germania va cheltui 83,3 miliarde de euro (83 miliarde de dolari) sau 42% din schema de protecţie lansată luna trecută, pentru a finanţa plafonarea preţurilor la gaze şi electricitate, într-o încercare de a-şi proteja economia, conform unui proiect consultat de Reuters.

Cancelarul Olaf Scholz anunţase luna trecută deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor la energie, în ideea de a veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Cifra de 83,3 miliarde de euro reprezintă o defalcare mai precisă a sumei de 200 miliarde de euro alocată din fondul de stabilizare a economiei, pentru atenuarea poverii creşterii preţurilor energiei asupra industriei şi gospodăriilor.

Printre măsurile incluse în planul Germaniei se numără plafonarea de la 1 ianuarie a preţului la gaze pentru 25.000 de mari companii, şcoli şi spitale, iar de la 1 martie de asemenea pentru gospodării şi IMM-uri, precum şi subvenţionarea de către stat a 80% din consumul gospodăriilor, pentru diferenţa de 20% urmând ca gazul să fie plătit la preţul pieţei. 

Angela Merkel, pusă la punct. Guvernul Germaniei nu mai este dispus să tolereze

Fostul cancelar Angela Merkel a fost avertizată: Guvernul german, pe care ea l-a condus timp de 16 ani, nu mare are de gând să-i tolereze comportamentul.

Cu ce a greșit Angela Merkel, considerată ani la rând drept Doamna de Fier a Europei? Se pare că a uitat ce înseamnă disciplină financiară. În orice caz, așa reiese dintr-un articol publicat de Der Spiegel, potrivit căruia fostul cancelar cam aruncă banii contribuabililor pe fereastră. Concret, este vorba de modul în care Merkel cheltuiește bugetul alocat biroului său din Bundestag. Politicienii germani au criticat în cor "mobilierul somptuos" ales de fostul cancelar pentru locul său muncă. În plus, Merkel are în prezent nouă angajați, mai mult decât permite legea.

Disciplină financiară

Guvernul german a avertizat-o pe fosta cancelară Angela Merkel să dea dovadă de disciplină în cheltuirea fondurilor bugetare alocate pentru biroul său din Bundestag. Potrivit unui raport al Ministerului de Finanțe, pus la dispoziția redacției Der Spiegel, au avut loc negocieri între cancelaria federală și fostul cancelar, discuții care "au vizat, de asemenea, numărul de angajați în funcție de necesități".

Mai mult, Ministerul Finanțelor a precizat că înființarea biroului nu este o consecință a "statutului" fostului cancelar, ci mai degrabă necesității "de a îndeplini sarcinile și obligațiile care apar după demisie". Este exclusă utilizarea biroului "în scopuri personale și pentru a genera venituri suplimentare". Cheltuielile de deplasare sunt rambursate numai în cazul în care "un fost cancelar federal călătorește pentru și în numele Germaniei".

Merkel merge prea departe
 
După cum notează ziarul, politicienii germani au criticat în cor "mobilierul luxos" din biroul lui Merkel, care are acum nouă angajați. Printre altele, coaliția de guvernare intenționează să desființeze cabinetul fostului cancelar Gerhard Schröder din cauza apropierii acestuia de Rusia, un demers care, în opinia lui Geziene Lötsch, din partea Partidului de Stânga, trebuie aplicat tuturor foștilor președinți ai guvernului german. Potrivit lui Lötsch, aceștia "nu au nevoie de angajați personali pe viață". "Dacă într-o zi va fi cu adevărat nevoie de înființarea unui cabinet special, acest lucru ar putea fi rezolvat și de administrația Bundestagului”, a argumentat politicianul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel