Germania va evita recesiunea? Răspunsul formulat de experții țării

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Au calculat, au tras linie și au dat verdictul lor
Au calculat, au tras linie și au dat verdictul lor
Germania, prima economie europeană, ar urma să evite recesiunea şi să înregistreze o creştere economică modestă în primul trimestru al acestui an, potrivit celor mai recente prognoze ale principalelor institute economice, consultate marţi de Reuters.

Conform acestor prognoze economice comune, ce urmează a fi prezentate miercuri în mod oficial la Berlin, Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma să înregistreze un avans de 0,1% în primul trimestru al acestui an, după o contracţie de 0,4% în ultimul trimestru din 2022. Definiţia tehnică a recesiunii este două trimestre consecutive de contracţie a Produsului Intern Brut.

De asemenea, cele cinci institute economice prognozează că Produsul Intern Brut al Germaniei va înregistra pe ansamblul acestui an un avans de 0,3%, o revizuire semnificativă faţă de o contracţie de 0,4% estimată în toamna anului trecut. În schimb, pentru anul următor, institutele, patru din Germania şi unul din Austria, prognozează că economia cea mai mare a Europei va înregistra o creştere de doar 1,5%, faţă de un avans de 1,9% cât estimau anterior.

Comparativ, Consiliul înţelepţilor - cei cinci economişti care sfătuiesc Guvernul de la Berlin în materie de politici economice - a prognozat luna trecută că PIB-ul Germaniei va creşte cu 0,2% în acest an. Ministerul german al Economiei urmează să îşi revizuiască estimările de primăvară, prin includerea celor mai recente prognoze economice comune.

De asemenea, institutele prognozează că în 2023 rata anuală a inflaţiei în Germania va fi una de 6%, urmând a încetini la 2,4% în 2024.

Prognozele economice comune sunt elaborate de: Institutul Ifo din München, Institutul IWH din Halle, Institutul IfW din Kiel, Institutul RWI-Leibniz şi Institutul Austriac de Cercetări Economice (WIFO). 

Citește și Important producător de armament deschide un centru de mentenanță în România

Producătorul german de armament Rheinmetall construiește un centru de întreținere și logistică militară la Satu Mare, în România, care ar trebui să intre în funcțiune în această lună pentru a asigura mentenanța armelor folosite pentru războiul din Ucraina, a anunțat duminică compania.

"Hub-ul de service ar trebui să joace un rol central în menținerea pregătirii operaționale a sistemelor de luptă occidentale folosite în Ucraina și în asigurarea disponibilității sprijinului logistic", a declarat un purtător de cuvânt al companiei citat de Reuters.

Hub-ul, situat în apropierea graniței cu Ucraina, va asigura service pentru obuziere autopropulsate, tancuri Leopard 2 și Challenger, vehicule de luptă pentru infanterie Marder, vehicule blindate de transport Fuchs și camioane militare.

"Este o preocupare cheie pentru noi, la Rheinmetall, să oferim forțelor NATO și Ucrainei cel mai bun sprijin posibil", a declarat directorul general Armin Papperger într-un comunicat....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mașini în parcare / Foto: Unsplash
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Dolari

Dolarul, incapabil să reziste pe o linie de plutire

Dolarul a scăzut luni, în absența unor schimbări reale...

La bursă / FOTO: Freepik

Materii prime: Petrolul evoluează împotriva curentului

Un tur de orizont al pieței materiilor prime, pentru a...

Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Blackout. Spania a decretat stare de urgenţă

Stare de urgenţă în Spania.

Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Foto: Freepik.com
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Foto: Mihai Ciobanu
Foto: REUTERS
Haos pe străzile din Spania
Foto: Freepik.com
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Birou gol / FOTO: Facebook
Rabla 2023. Foto: Pexels.com
 Blackout
Lucrători pe linii de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Senatul Romaniei
Inteligență artificială
Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash

pixel