Ghid TEZAUR. Cum îţi poţi investi economiile în titluri de stat, care sunt avantajele faţă de bănci şi cum îţi primeşti dobânzile şi banii investiţi

Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Titlurile de stat TEZAUR sunt o alternativă convenabilă la depozitele bancare, având în vedere faptul că sumele astfel câştigate sunt neimpozabile, iar dobânzile oferite sunt avantajoase.

Ministerul Finanţelor a realizat un ghid complet, pas cu pas, pentru cei care au economii şi vor să le investească în titlurile de stat Tezaur. Ca să vă faceţi o idee asupra dobânzilor oferite, aflaţi că emisiunea din 7 aprilie a venit cu maturități de 1, 3 și 5 ani şi cu dobânzi anuale de 6,60%, 7,30% și, respectiv, 7,60%.

Titlurile de stat sunt instrumente financiare utile atât statului, cât și populației. Denumite și obligațiuni de stat, ele sunt emise de administrația centrală și funcționează așa: tu împrumuți statul cu bani, iar el e obligat să ți-i returneze în termenul stabilit. Aceste perioade se numesc “scandențe”, iar ele sunt strâns legate de dobânzile aferente titlurilor.

Veniturile obținute din investirea în titluri de stat lansate de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile. Dobânda este anuală și se plătește la datele de plată prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. În plus, un investitor are libertatea de a efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

 

De unde poți cumpăra titlurile de stat Tezaur?

 

ÎN SEDIILE / UNITĂȚILE TREZORERIEI:

Pasul 1 - Îți deschizi un cont de subscriere prin completarea unei cereri la fața locului.

Pasul 2 - Alimentezi contul cu suma dorită. Poți face asta fie prin virament bancar*, fie prin depunere de numerar, chiar în unitatea trezoreriei.

Pasul 3 - Finalizezi procedura completând o cerere de subscriere. 

 

ÎN UNITĂȚILE POȘTALE:

Pasul 1 - Alimentezi contul bancar primit de la lucrătorul poștal. Poți face asta fie prin virament bancar*, fie prin depunere de numerar, chiar în unitatea poștală.

Pasul 2 - Finalizezi procedura completând o cerere de subscriere. 

 

ONLINE

Pasul 1 - Îți deschizi un cont de subscriere prin completarea și depunerea unei cereri online.  Cererile aferente Tezaur se găsesc pe pagina web a Ministerului Finanțelor și se pot depune și în afara perioadelor de subscriere. Persoanele fizice care nu dețin certificat digital calificat au de urmat acești 2 pași simpli: click Validare și Generare XML, apoi depunere online prin portalul www.anaf.ro (Spațiul Privat Virtual - Depunere declarație unică și  alte formulare SPV-PF) sau prin intermediul www.mfinante.gov.ro (secțiunea Tezaur Online – Depunere formulare).

Persoanele fizice care dețin certificat digital calificat trebuie să semneze cererea în rubrica Semnături, urmând să depună cererea pe site-ul www.e-guvernare.ro (secțiunea Depunere declarații ANAF). După ce ai trecut prin toți pașii, mai ai de așteptat o recipisă care să
confirme validitatea cererii. Găsești recipisa în SPV (secțiunea Mesaje). Dacă a apărut vreo eroare pe parcurs, verifică mesajul din recipisă și reia pașii anteriori, după caz.

Pasul 2 - Acum că ai primit IBAN-ul contului de subscriere, urmează alimentarea. E simplu. N-ai de făcut decât un transfer bancar* din contul tău în contul de subscriere. A doua zi primești și un extras de cont, pe care îl găsești tot în SPV (secțiunea Mesaje).

 

Pasul 3 - Finalizezi procedura completând și depunând online o cerere de subscriere. Cererile de subscriere aferente Tezaur se găsesc pe pagina web a Ministerului Finanțelor. Acestea se pot depune doar în decursul perioadelor de subscriere. Persoanele fizice care nu dețin certificat digital calificat au de urmat acești 2 pași simpli: click Validare și Generare XML, apoi depunere online prin portalul www.anaf.ro (Spațiul Privat Virtual - Depunere declarație unică și alte formulare SPV-PF) sau prin intermediul www.mfinante.gov.ro (secțiunea Tezaur Online – 
Depunere formulare).

Persoanele fizice care dețin certificat digital calificat trebuie să semneze cererea în rubrica Semnături, urmând să depună cererea pe site-ul www.e-guvernare.ro (secțiunea Depunere declarații ANAF). După ce ai trecut prin toți pașii, mai ai de așteptat o recipisă care să confirme validitatea cererii. Găsești recipisa în SPV (secțiunea Mesaje). Dacă a apărut vreo eroare pe parcurs, verifică mesajul din recipisă și reia pașii anteriori, după caz. Dacă nu sunt erori, cererea de subscriere este procesată mai departe.

 

Titlurile au ajuns la scadență?


În cazul în care ai apelat la trezorerie, vei primi dobânzile și/sau sumele investite în contul tău de subscriere.

Pentru subscrierea prin Poșta Română, plata se va face prin:

- Virament automat în cont bancar
- Plată în numerar
- Plată prin mandat poștal la adresa completată de tine


În cazul transferului online, plățile finale se vor efectua folosind Ordinul de plată multiplu electronic. Dacă data scadenței sau una din dățile de plată ale dobânzii nu este zi lucrătoare, plata se va realiza în ziua lucrătoare cea mai apropiată acelei date, iar suma pe care o vei primi nu se modifică. 

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Apple. Foto: Freepik.com
O femeie completează un formular / Foto: Freepik
Astronaut. Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Transelectrica / FOTO: Facebook
Statistică / Foto: Freepik
HistoSonics
Bursa / Foto: Freepik
Uzină General Motors
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel