Ghinea: Aprobarea PNRR depinde de reforma pensiilor
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Ghinea: PNRR e închis, am trimis documentele legale la Bruxelles
Ghinea: PNRR e închis, am trimis documentele legale la Bruxelles
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, susține că reforma pensiilor este o recomandare de țară a Comisiei Europene de mai mulți ani. „Dacă noi nu rezolvăm într-un fel sau altul recomandările de țară, planul nu este acceptat, este condiție eliminatorie”, a spus el.

„Sunt reformele pe care România și-a propus să le facă: creșterea voluntară a vârstei de pensionare, a fost foarte multă emoție pe această chestiune, în ce privește stagiul de cotizare, nu va mai fi unul fix, va unul legat de numărul de ani și de tipuri de profesii, care urmează să fie aprobat de legea viitoare, care va fi aprobată de Parlament anul viitor. Comisia Europeană și-a dorit ceea ce ne recomandă de vreo zece ani. Sunt două realități factuale: prima, că România are recomandare de țară în raportul anual al Comisiei, care spune aveți un sistem de pensii dezechilibrat și al doilea aveți o problemă cu echitatea sistemului de pensii, adică aveți un sistem nedrept”, a spus Cristian Ghinea la Digi24, citat de Mediafax.

Conforma acestuia, această constatare o face Comisia an de an.

„Acest regulament pe care se bazează PNRR spune foarte clar, statul membru trebuie să rezolve prin planurile lor naționale aceste recomandări de țară. Deci dacă noi nu rezolvăm într-un fel sau altul recomandările de țară, planul nu este acceptat, este condiție eliminatorie. Nu a apărut din senin această temă”, a mai spus ministrul.

PSD depune moțiunea simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea

Acesta a precizat că în propunerea făcută de România, legea trebuie să fie aprobată de Parlamenmt anul viitor. „În pregătirea acestei legi vom avea consultări extinse cu toți factorii intersați și tot în pregătirea eacestei legi vom avea un proces de recalculare a pensiilor și de digitalizare a dosarelor”, a declarat Cristian Ghinea.

Referitor la eliminarea pensiilor speciale, Cristian Ghinea a spus că în acest moment nu este consens în Coaliția de guvernare.

„Nu este un consens în Coaliție pe acest subiect. Nu este consens cu ce categorii de pensii speciale să acoperim. Și am avut nenumărate discuții pe acest subiect, pe care nu o să le fac publice, pentru că nu este fair pentru paretenerii noștri, dar cu cât ne apropiem mai mult de o decizie, cu atât problema se va acutiza și trebuie să avem discuția asta public. Din punct de vedere al USR PLUS toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă”, a mai spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Acesta a precizat că sunt „niște limite ale CCR, eu cred că aceste decizii ale CCR sunt greșite”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel