„Sunt reformele pe care România și-a propus să le facă: creșterea voluntară a vârstei de pensionare, a fost foarte multă emoție pe această chestiune, în ce privește stagiul de cotizare, nu va mai fi unul fix, va unul legat de numărul de ani și de tipuri de profesii, care urmează să fie aprobat de legea viitoare, care va fi aprobată de Parlament anul viitor. Comisia Europeană și-a dorit ceea ce ne recomandă de vreo zece ani. Sunt două realități factuale: prima, că România are recomandare de țară în raportul anual al Comisiei, care spune aveți un sistem de pensii dezechilibrat și al doilea aveți o problemă cu echitatea sistemului de pensii, adică aveți un sistem nedrept”, a spus Cristian Ghinea la Digi24, citat de Mediafax.
Conforma acestuia, această constatare o face Comisia an de an.
„Acest regulament pe care se bazează PNRR spune foarte clar, statul membru trebuie să rezolve prin planurile lor naționale aceste recomandări de țară. Deci dacă noi nu rezolvăm într-un fel sau altul recomandările de țară, planul nu este acceptat, este condiție eliminatorie. Nu a apărut din senin această temă”, a mai spus ministrul.
PSD depune moțiunea simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea
Acesta a precizat că în propunerea făcută de România, legea trebuie să fie aprobată de Parlamenmt anul viitor. „În pregătirea acestei legi vom avea consultări extinse cu toți factorii intersați și tot în pregătirea eacestei legi vom avea un proces de recalculare a pensiilor și de digitalizare a dosarelor”, a declarat Cristian Ghinea.
Referitor la eliminarea pensiilor speciale, Cristian Ghinea a spus că în acest moment nu este consens în Coaliția de guvernare.
„Nu este un consens în Coaliție pe acest subiect. Nu este consens cu ce categorii de pensii speciale să acoperim. Și am avut nenumărate discuții pe acest subiect, pe care nu o să le fac publice, pentru că nu este fair pentru paretenerii noștri, dar cu cât ne apropiem mai mult de o decizie, cu atât problema se va acutiza și trebuie să avem discuția asta public. Din punct de vedere al USR PLUS toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă”, a mai spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Acesta a precizat că sunt „niște limite ale CCR, eu cred că aceste decizii ale CCR sunt greșite”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...