Giganții Chinei au zburat din TOPUL marilor companii ale lumii
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este rezultatul politicii oficiale a Beijingului
Este rezultatul politicii oficiale a Beijingului
Pentru prima dată din 2017, nici o companie chineză nu mai figurează printre primele cele mai valoroase zece companii din lume. Ultimul care a zburat din prestigiosul clasament a fost holdingul Tencent, relatează Bloomberg. Joi dimineață, la bursa din Hong Kong, acțiunile Tencent au scăzut cu 1,3%, la 57,52 dolari/acțiune. Ceea ce înseamnă o valoare de piață a companiei de 552,2 miliarde de dolari.

Drept urmare, Tencent a coborât pe locul 11, cedând în fața producătorului american de cipuri Nvidia, a cărui capitalizare s-a ridicat, la sfârșitul tranzacționării din 15 septembrie, la 558,5 miliarde de dolari. Anterior, din TOP-10 a dispărut Alibaba.

Acțiunile companiilor chineze scad în ultimele luni din cauza cerințelor mai dure ale autorităților de reglementare chineze, scrie Bloomberg. De la sfârșitul lunii iunie, indicele Hang Seng a pierdut 14,5%, Alibaba și Tencent afișând cel mai accentuat declin. Valoarea de piață a acestuia din urmă s-a redus cu aproximativ 390 miliarde de dolari, după recordul absolut înregistrat în anuarie 2021.

Tencent a fost supus unei presiuni puternice din partea autorităților chineze, împreună cu întregul sectorul tehnologic al Chinei. Beijingul a început să înăsprească  normele de reglementare ale sectorului în noiembrie anul trecut, când autoritățile au oprit Oferta publică inițială preconizată de filiala Alibaba, Ant Group, cu doar câteva zile înainte de ca operațiunea să prindă viață, după care au anunțat o restructurare a Ant. Acela a fost doar începutul. 

Citește și Miliardarul american Ray Dalio anunță: Vor distruge bitcoin

Pentru Tencent, lovitura de grație a fost, se pare, un articol devastator al agenției de stat Xinhua News Agency, de la începutul lunii august, care critica jocurile online, catalogându-le drept „droguri electronice” și „opiu spiritual”. Publicația a propus instituirea unui control mai strict asupra timpului pe care elevii îl petrec cu jocurile video. Guvernul a decis ulterior să limiteze timpul de joacă pentru copii la trei ore pe săptămână.

Tencent Holdings este o companie de investiții cu o treime din veniturile sale provenind din jocuri video. Ea deține pachete majore la Epic Games și Riot Games, dezvoltatorii Fortnite și League of Legends.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

FMI cere Germaniei să cheltuiască mai mult

În schimb, Franța și Italia au fost îndemnate să fie mai...

Bitcoin a efectuat a patra sa înjumătățire

Bitcoin și-a finalizat vineri "înjumătățirea", un...

Ştirile dimineţii. Veşti bune pentru români

Ştirile dimineţii, 20 aprilie 2024. 

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel