Giganții Chinei au zburat din TOPUL marilor companii ale lumii
Autor: Simona Haiduc | 16 sep 2021, 15:43
Este rezultatul politicii oficiale a Beijingului
Este rezultatul politicii oficiale a Beijingului
Pentru prima dată din 2017, nici o companie chineză nu mai figurează printre primele cele mai valoroase zece companii din lume. Ultimul care a zburat din prestigiosul clasament a fost holdingul Tencent, relatează Bloomberg. Joi dimineață, la bursa din Hong Kong, acțiunile Tencent au scăzut cu 1,3%, la 57,52 dolari/acțiune. Ceea ce înseamnă o valoare de piață a companiei de 552,2 miliarde de dolari.

Drept urmare, Tencent a coborât pe locul 11, cedând în fața producătorului american de cipuri Nvidia, a cărui capitalizare s-a ridicat, la sfârșitul tranzacționării din 15 septembrie, la 558,5 miliarde de dolari. Anterior, din TOP-10 a dispărut Alibaba.

Acțiunile companiilor chineze scad în ultimele luni din cauza cerințelor mai dure ale autorităților de reglementare chineze, scrie Bloomberg. De la sfârșitul lunii iunie, indicele Hang Seng a pierdut 14,5%, Alibaba și Tencent afișând cel mai accentuat declin. Valoarea de piață a acestuia din urmă s-a redus cu aproximativ 390 miliarde de dolari, după recordul absolut înregistrat în anuarie 2021.

Tencent a fost supus unei presiuni puternice din partea autorităților chineze, împreună cu întregul sectorul tehnologic al Chinei. Beijingul a început să înăsprească  normele de reglementare ale sectorului în noiembrie anul trecut, când autoritățile au oprit Oferta publică inițială preconizată de filiala Alibaba, Ant Group, cu doar câteva zile înainte de ca operațiunea să prindă viață, după care au anunțat o restructurare a Ant. Acela a fost doar începutul. 

Citește și Miliardarul american Ray Dalio anunță: Vor distruge bitcoin

Pentru Tencent, lovitura de grație a fost, se pare, un articol devastator al agenției de stat Xinhua News Agency, de la începutul lunii august, care critica jocurile online, catalogându-le drept „droguri electronice” și „opiu spiritual”. Publicația a propus instituirea unui control mai strict asupra timpului pe care elevii îl petrec cu jocurile video. Guvernul a decis ulterior să limiteze timpul de joacă pentru copii la trei ore pe săptămână.

Tencent Holdings este o companie de investiții cu o treime din veniturile sale provenind din jocuri video. Ea deține pachete majore la Epic Games și Riot Games, dezvoltatorii Fortnite și League of Legends.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O nouă zi liberă. Angajatorii, obligați să o acorde

Angajatorii ar putea fi obligați să acorde o nouă zi...

Prețul gazelor naturale s-a prăbușit în Europa

Preţul gazelor naturale în Europa a scăzut la cel mai...

Șoferii pot verifica online istoricul sancțiunilor rutiere

Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat recent,...

Fondurile de pensii facultative, în creştere cu 17,35%

Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare...

Românii au patru destinații de vacanță preferate

Românii au patru destinații de vacanță favorite care...

Biden, mulțumit că SUA evită o situație catastrofală

Acordul bugetar de principiu găsit cu opoziţia...

Azi, timp de 7 ore, prețul energiei va fi negativ în România

Pentru a doua săptămână consecutiv, prețul energiei...

Elon Musk, undă verde la implanturi cerebrale

Neuralink, start-up creat de miliardarul american Elon...

Crossuri externe