Gigantul chinez Evergrande renunță la planuri imobiliare și vinde
Autor: Mara Ivan | 28 noi 2022, 14:06
O nouă decizie radicală și dureroasă
O nouă decizie radicală și dureroasă
Acolo urmau să fie contruit un zgârie nori, proiect imobiliar care este, acum, aruncat la gunoi. Pentru că terenul respectiv se vinde pentru o sumă uriașă, bani care acoperi o parte din datoriile astronomice. 

China Evergrande Group, cel mai mare dezvoltator imobiliar chinez, a anunţat luni că a vândut pentru 7,5 miliarde de yuani (un miliard de dolari) o parcelă de teren care era rezervată pentru construirea sediului său central de la Shenzhen (sudul Chinei), informează AFP.

Evergrande, un grup care are datorii de peste 300 de miliarde de dolari, trece printr-o gravă criză de lichidităţi şi caută cu disperare fonduri pentru a-şi plăti creditorii şi furnizorii. Investitorii se tem că un colaps ar reprezenta riscuri sistemice la adresa sistemului financiar chinez.

Conform unui document publicat pe platforma de tranzacţii imobiliare a oraşului Shenzhen, parcela de teren cu o suprafaţă de 10.377 metri pătraţi, a fost cumpărată de dezvoltatorul local Shenzhen Anhe No. 1 Real Estate Development Co., o entitate care este susţinută de guvernul local şi China Industrial International Trust, o subsidiară a băncii Industrial Bank Co.

Evergrande a cumpărat acest teren pentru 5,5 miliarde de yuani la finele lui 2017 şi intenţiona să construiască aici un zgârie nori cu o înălţime de 394 de metri unde să îşi mute cartierul general în 2024. Însă proprietatea a rămas nefolosită începând din luna septembrie 2021 iar Evergrande fost nevoită să se mute înapoi la Guangzhou, oraş unde a fost înfiinţată în 1997, după ce s-a confruntat cu o criză de lichidităţi.

China a cunoscut un boom al sectorului imobiliar după liberalizarea pieţei în 1998, într-o ţară unde achiziţionarea unei locuinţe este deseori o condiţie prealabilă căsătoriei şi o investiţie. Companiile imobiliare au putut să se dezvolte în mare viteză graţie împrumuturilor bancare. Însă gradul lor de îndatorare a crescut atât de mult încât autorităţile au decis să pună punct împrumuturilor începând din 2020. Începând de atunci accesul la credite al dezvoltatorilor imobiliari s-a redus în mod considerabil, iar cererea de bunuri imobiliare a picat în China, pe fondul încetinirii economice şi al incertitudinilor legate de restricţiile care au legătură cu pandemia de Covid-19.

Piaţa imobiliară şi sectorul construcţiilor au o pondere de aproximativ un sfert din Produsul Intern Brut al Chinei şi asigură un loc de muncă pentru o armată de muncitori slab calificaţi. 

În China, pentru apartamentele noi se poate plăti cu pepeni sau usturoi

Dezvoltatorii chinezi concurează între ei pentru a scăpa de locuințele nevândute. Pentru a-i atrage pe fermieri, acestora li se propune că finanțeze o parte din costuri cu produsele lor. 

Atunci când piața este dificilă, trebuie să fii ingenios. Aceasta este o rețetă pe care dezvoltatorii chinezi o aplică în prezent întocmai. Prin urmare, la ce s-au gândit: au produs agricultorilor să plătească o parte din costul cu produsele pe care le realizează. Trebuie spus că sectorul imobiliar din China încă se luptă cu consecințele strategiei COVID-0 și este forțat să se conformeze unei campanii de reducere a efectului de levier în acest sector.

Așadar, pentru a seduce o clientelă de agricultori, a apărut ideea de a le permite acestora să-și finanțeze locuințele cu ceea ce produc. Le Monde citează exemplul dezvoltatorului imobiliar Jianye, care se adresează fermierilor din Henan și care anunță cinci yuani (0,75 euro) pentru un kilogram de usturoi. Se pare că a primit nu mai puțin de 430 de tone între sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, livrate de treizeci de fermieri care au făcut pasul cel mare.

Termen limită ratat 

Având în vedere succesul acestei operațiuni, alți promotori nu au ezitat să îi urmeze exemplul, unul acceptând pepeni, altul grâu și chiar piersici. De fiecare dată, prețurile de achiziție a produselor agricole sunt mai mari decât cele de pe piață pentru a face operațiunea cu adevărat atractivă. Această situație reflectă, de asemenea, febrilitatea promotorilor care au nevoie disperată să încheie vânzări pentru a evita falimentul, ca în cazul dificultăților gigantului din sector Evergrande. Recent, un alt gigant imobiliar, Shimao Group, cu sediul în Shanghai, a ratat un termen limită pentru plata a 1 miliard de dolari. Și nici nu se pune problema de a plăti în pepeni.

Trebuie adăugat, de asemenea, că prețurile locuințelor noi din China au scăzut în luna mai pentru prima dată în ultimii șase ani, potrivit cifrelor oficiale, pe fondul unei crize imobiliare exacerbate de încetinirea creșterii economice. Sectorul a servit mult timp ca motor de creștere, stimulat de creșterea nivelului de trai al chinezilor și de o frenezie a cumpărăturilor, într-o țară în care achiziționarea unei proprietăți este adesea o condiție prealabilă înainte de căsătorie.

Incertitudinile legate de Covid-19, care penalizează activitatea și, în cele din urmă, apasă asupra veniturilor gospodăriilor, îi îndepărtează însă pe potențialii cumpărători, într-un moment în care multe grupuri imobiliare din China se află în dificultate financiară. În consecință, prețurile locuințelor noi s-au contractat cu 0,1% în mai, de la an la an, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS). Aceasta a fost prima scădere din noiembrie 2015 a indicelui, care reunește prețurile medii din 70 de orașe din China. Citește mai departe AICI 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să...

Ford a intrat în conflict cu sindicatele din Germania

Directorii Ford s-au oferit să poate discuţii cu...

Bani arși într-un bancomat, anunță ISU Sibiu

Un bancomat a ars în totalitate, iar o parte din pereţii...

Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă...

Ajutor de deces. La cât au ajuns după 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului...

Ratingul Ungariei revizuit în scădere de Standard & Poor's

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's...

Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Este pregătită scena pentru o confruntare între...

Un navă cargo turcească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

O navă turceasă ce se afla lângă portul Herson a fost...

Crossuri externe