Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
Beneficiile încep încă dinainte de obținerea titlului, odată cu admiterea la doctorat. Pentru doctoranzii din anul I și II, bursa a fost stabilită, în 2018, la 1.550 de lei lunar, iar pentru cei din anul III, la 1.800 de lei.
După obținerea titlului, cei care se angajează la stat primesc, indiferent de poziția ocupată un spor care, potrivit Legii salarizării unitare, se ridică la 50% din cuantumul salariului minim brut pe țară. Pentru acest an, acesta a fost fixat la 2.080 de lei, astfel că sporul pentru doctori este de 1.040 de lei și va crește de fiecare dată când se va majora și salariul minim. Cuantumul salarial al acestei indemnizații pentru doctorat nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensațiilor, primelor sau premiilor.
Pe lângă această sumă, titlul facilitează avansarea în cariera profesională, iar acest lucru se concretizează inclusiv prin salarii mari, pe lângă sporul deja menționat. Astfel, funcționarii publici cu studii doctorale absolvite pot participa la examentul pentru ocuparea unei funcții într-o clasă superioară celei în care sunt încadrați, cu condiția ca studiile să fie în specialitatea în care este angajat sau, o condiție mult mai laxă, dacă cei din conducerea instituției publice apreciază că aceste studii sunt utile pentru activitatea respectivei instituții.
Citește și: Leafă mai mare decât Iohannis și Dăncilă la Sibiu. Ce funcție ocupă salariatul
În plus, doctoratul este o condiție obligatorie pentru o carieră universitară, una dintre puținele pe care legea o socotește compatibilă cu exercitarea unei funcții de demnitate publică sau în sectorul de apărare și ordine publică.
Beneficiile nu sunt doar pentru cei din sectorul public, ci și pentru mediul privat. De exemplu, doctorii în drept pot profesa automat ca avocați, fără a mai trece prin perioada de stagiatură.
Povara pentru bugetul de stat nu este neglijabilă. De pildă, ministrul Carmen Dan preciza vineri că în Ministerul de Interne se fac plăți lunare de 550.000 de lei pentru indemnizațiile de doctorat, fără a fi cuantificată avantajele pecuniare indirecte obținute de către cei 500 de angajați ai MAI care dețin acest titlu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...