Goldman Sachs prezice un superciclu pe piața materiilor prime
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Experții Goldman Sachs au revizuit o serie de prognoze
Experții Goldman Sachs au revizuit o serie de prognoze
Jeffrey Curry, șeful Departamentului pentru piața materiilor prime al băncii de investiții Goldman Sachs, se așteaptă ca prețurile să crească după prăbușirea provocată de problemele din sectorul bancar american și european.

Jeffrey Curry, a prezis un superciclu pe piața materiilor prime, pe fondul creșterii cererii din China, precum și a ieșirilor de capital de pe piețele de energie și pe fondul declinului înregistrat în zona investițiilor ca reacție la temerile investitorilor legate de criza din sectorul bancar mondial, scrie Reuters.

"Pe măsură ce pierderile au crescut, acest lucru a avut repercusiuni asupra materiilor prime. mărfurilor. Din punct de vedere istoric, atunci când se întâmplă o astfel de situație pe cât de neașteptată, pe atât de periculoasă prin consecințele ei, durează luni de zile pentru recuperarea capitalul pierdut ... Vom avea un deficit până în iunie, ceea ce va duce la creșterea prețului petrolului", a explicat Curry, la Financial Times Commodities Global Summit.

În același timp, Jeffrey Curry s-a arătat optimist în privința cuprului. Potrivit precizărilor sale, stocurile de cupru sunt în prezent la cel mai scăzut nivel din istorie, de 125.000 de tone. Curry preconizează că "pe termen scurt, prețul cuprului va ajunge la 10.500 de dolari pe tonă, iar pe termen lung, la 15.000 de dolari pe tonă".

Cu toate acestea, după ce prețurile au scăzut pe fondul temerilor legate de o criză bancară și de recesiune, analiștii de la Goldman Sachs și-au redus ușor previziunile pentru țițeiul marca Brent, de referință în Europa. Banca se așteaptă ca Brent-ul să ajungă la o medie de 94 de dolari pe baril în următoarele 12 luni și la 97 de dolari pe baril în a doua jumătate a anului 2024 (prognoza anterioară pentru a doua jumătate a anului 2024 era de 100 de dolari pe baril).

Temerile participanților pe piață privind noi falimente și probleme sistemice în economie au dus la o vânzare masivă, inclusiv pe piața petrolului. Prețul petrolului a coborât săptămâna aceasta la minimul ultimelor 15 luni, pe fondul agravării problemelor din sectorul bancar american și european, în urma falimentului SVB din SUA și a închiderii Signature Bank.

La 15 martie, Credit Suisse a înregistrat cea mai mare scădere din istorie a prețului acțiunilor sale, prăbușindu-se cu peste 30 de procente. Banca a cerut apoi Băncii Naționale a Elveției (SNB) să îi împrumute 50 de miliarde de franci elvețieni (54 de miliarde de dolari). Duminică, 19 martie, s-a aflat că UBS, a preluat Credit Suisse.

Citește și Prețul petrolului scade, la unison cu cel al gazelor naturale

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel