Google ar putea concedia 10.000 de angajați "neperformanți"

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este nevoie de o reducere a costurilor
Este nevoie de o reducere a costurilor
Google, subsidiara Alphabet, vrea să identifice 10.000 de angajați "neperformanți", adică 6% din forța sa de muncă la nivel global, cu scopul de a-i concedia, potrivit The Information.

Citând surse apropiate situației, publicația a precizat că grupul folosește noul său sistem de evaluare a performanțelor introdus în luna mai pentru a clasifica acești angajați.

Un purtător de cuvânt al Google a refuzat să comenteze posibilele reduceri de personal. Acesta a declarat că societatea a implementat un nou sistem, numit Googler Reviews and Development (GRAD), pentru a "stabili obiective clare și pentru a oferi angajaților un feedback regulat" cu privire la performanțele lor.

Confruntat cu o scădere a veniturilor din publicitate și cu o înrăutățire a condițiilor economice, gigantul internetului a dat de înțeles că intenționează o reducere a costurilor și o îmbunătățire a productivității. În iulie, Sundar Pichai, CEO-ul Alphabet, a prezentat un plan numit Simplicity Sprint, care ar trebui să asigure companiei ”20% mai multă eficientă".

Anunțurile de concedieri s-au înmulțit în sectorul tehnologic în ultimele săptămâni, în special la Twitter, cumpărat de Elon Musk, și la compania mamă a Facebook, Meta. Marți, producătorul de computere și imprimante HP și-a anunțat la rândul său intenția de a elimina între 4.000 și 6.000 de locuri de muncă în următorii trei ani.

Citește și Concedierea salariaților. Ce amenzi pot primi angajatorii dacă nu respectă regulile

Actul normativ menționat a venit, spre exemplu, inclusiv cu și mai multe situații care interzice concedierea angajaților. Este vorba, mai exact, despre concedierile mai mult sau mai puțin vindicative. Concret, este interzisă concedierea pe fondul unei solicitări de mutare pe un post vacant cu condiții de muncă mai favorabile. Practic însă, dacă angajatorul își motivează refuzul față de aceste solicitări într-un mod cât mai obiectiv, el ar putea scăpa de consecințele prevăzute în legislație și care pot ajunge chiar și la încheirea raportului de muncă.

Legea nr. 283/2022 a introdus în Codul muncii, dreptul salariatului de a solicita, după o vechime de șase luni și după finalizarea perioadei de probă, mutarea pe un post vacant cu condiții de muncă mai favorabile. Aceeași lege stipulează că le este interzis angajatorilor să-i dea afară pe salariații care și-au exercitat acest drept. Mai exact, este interzisă concedierea pe fondul exercitării acestui drept. 

Practic, dacă angajatorul nu-și poate susține în instanță cazul de concediere și angajatul demonstrează care ar fi fost motivul concedierii sale, de fapt, acesta poate obține anularea deciziei și reintegrarea sa în funcție.

Totodată, există și o amendă ce poate fi aplicată de inspectorii de muncă pentru astfel de concedieri - între 4.000 și 8.000 de lei. 

Reamintim că, dacă primește astfel de solicitări, angajatorul are obligația de a răspunde motivat, în scris, în termen de 30 de zile. Pentru a evita astfel de situații conflictuale cu angajații, atunci când refuză cererile lor de mutare pe un post vacant cu condiții de muncă mai favorabile, angajatorii trebuie să se asigure că motivele susținute sunt suficient de bune și obiective pentru a nu lăsa loc, ulterior, de aprecieri contrarii din partea instanței sau a inspectorilor de muncă, scrie Avocatnet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel