În urma unui dialog iniţiat în 2021 cu Reţeaua de cooperare pentru protecţia consumatorilor (CPC), coordonată de Comisia Europeană şi condusă de Autoritatea neerlandeză pentru consumatori şi pieţe şi de Direcţia Generală pentru Inspecţie Economică din Belgia, Google a convenit să abordeze problemele ridicate de autorităţi şi să introducă modificări în Google Store, Google Play Store, Google Hotels şi Google Flights pentru a asigura conformitatea cu normele UE privind protecţia consumatorilor.
"Chiar şi astăzi, la aproape trei ani de la începutul pandemiei de COVID-19 şi de la măsurile ulterioare de limitare a mişcării persoanelor, observăm că un număr tot mai mare de consumatori apelează la internet pentru a-şi rezerva vacanţele, pentru a face cumpărături sau pentru a consulta o recenzie. Consumatorii din UE au dreptul de a fi informaţi în mod clar şi complet, astfel încât să poată face alegeri în cunoştinţă de cauză. Angajamentele asumate de Google reprezintă un pas înainte în această direcţie. Solicităm Google să respecte pe deplin Regulamentul privind geoblocarea, asigurându-se că toţi consumatorii se pot bucura de aceleaşi drepturi şi pot accesa acelaşi conţinut, oriunde s-ar afla în UE", a afirmat comisarul pentru justiţie, Didier Reynders.
În urma dialogului, Google s-a angajat să îşi limiteze capacitatea de a efectua modificări unilaterale legate de comenzi în ceea ce priveşte preţul sau anulările, precum şi să creeze o adresă de e-mail urmând a fi utilizată exclusiv de autorităţile de protecţie a consumatorilor, pentru ca acestea să poată raporta conţinutul ilegal şi să solicite eliminarea sa rapidă.
În plus, Google a fost de acord să introducă o serie de modificări ale practicilor sale, şi anume în privinţa: Google Flights şi Google Hotels, oferind consumatorilor explicaţii clare care să le permită acestora să ştie dacă încheie un contract direct cu Google sau dacă Google acţionează pur şi simplu ca intermediar şi indicând în mod clar preţul utilizat ca referinţă atunci când reducerile sunt publicate pe platformă, precum şi faptul că recenziile nu sunt verificate pe Google Hotels.
De asemenea, compania va accepta aceleaşi angajamente în materie de transparenţă ca cele asumate de alte mari platforme de cazare în ceea ce priveşte modul în care le prezintă consumatorilor informaţii, de exemplu cu privire la preţuri sau la disponibilitate.
În cazul Google Play Store şi Google Store, compania va furniza informaţii precontractuale clare privind costurile de livrare, dreptul de retractare şi disponibilitatea opţiunilor de reparare sau de înlocuire. În plus, Google va facilita şi modul de obţinere a informaţiilor privind societatea (de exemplu, denumirea sa legală şi adresa) şi coordonatele pentru un contact direct şi efectiv (de exemplu, prin intermediul unei permanenţe telefonice). De asemenea, va indica clar modalitatea prin care pot fi consultate versiunile Google Play Store din diferite ţări şi să informeze dezvoltatorii cu privire la obligaţiile care le revin în temeiul Regulamentului privind geoblocarea de a face astfel încât aplicaţiile lor să devină accesibile în întreaga UE, precum şi de a le permite consumatorilor să utilizeze mijloacele de plată din orice ţară din UE.
Reţeaua de cooperare pentru protecţia consumatorilor (CPC) va monitoriza în mod activ punerea în aplicare a acestor angajamente, iar autorităţile naţionale vor monitoriza şi vor asigura respectarea acestora în cazul în care persistă preocupări. În special, una dintre practicile Google nu respectă încă pe deplin Regulamentul privind geoblocarea, în măsura în care societatea aplică limitări tehnice pentru utilizarea aplicaţiilor care ar fi în mod normal disponibile în ţara în care se află temporar utilizatorul.
Google a justificat faptul că utilizatorii îşi pot modifica ţara de reşedinţă o dată pe an pentru a avea acces la aplicaţiile şi la jocurile disponibile pe plan local într-un alt stat membru. Această modificare poate cauza însă pierderea conţinutului achiziţionat şi a creditului restant, ceea ce este considerat ca fiind o încălcare a Regulamentului privind geoblocarea.
Citește și Microsoft pierde teren, chiar și în cloud
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...